Programul Padurea Pedagogica - 8.000 de puieti plantati in Sieu Magherus

octombrie 29, 2012

8.000 de puieti au fost plantati sambata, 20 octombrie, in Sieu Magherus, judetul Bistrita Nasaud, de 400 de voluntari Tasuleasa Social din Bistrita, Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Bucuresti si Cluj. O mare parte dintre voluntari sunt copii si tineri care au participat la programele de training desfasurat de Tasuleasa Social in Padurea Pedagogica.

Anul trecut, Tasuleasa Social a construit, in parteneriat cu Coca-Cola HBC Romania, Padurea Pedagogica, ce se intinde pe o suprafata de trei hectare si contine 34 de elemente practice care ii ajuta pe tineri sa inteleaga rolul apei curate in natura, relatia apei cu oamenii si padurea, dar si felul in care aceste trei elemente coexista. Din vara anului trecut si pana acum, Padurea Pedagogica a fost o „sala de clasa in aer liber“ pentru aproape 1.300 de copii si tineri din Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Suceava, Bistrita, Cluj, Bacau si Bucuresti, dar si din Germania, Turcia, Spania, Finlanda, Anglia, Franta si Olanda.

„Numarul mare de tineri care s-au inscris la impadurirea de astazi ne arata ca ei raman foarte atasati de noi si ca isi doresc sa se reintoarca“, spune Alin Uhlmann-Useriu, presedinte Tasuleasa Social. „Cel mai important lucru este ca, adesea, cand vizitam orasele lor natale descoperim ca folosesc ce au invatat la Tasuleasa ca sa faca, la randul lor, propriile proiecte, fie ca e vorba de curatarea unor zone sau de plantarea unor puieti. Pentru noi, este important ca tinerii care vin la Tasuleasa sa stie de ce fac voluntariat, de ce trebuie sa planteze puieti si sa stranga gunoaie“.

Impadurirea din Sieu Magherus a fost sustinuta de Coca-Cola HBC Romania si de Don Lothrop, investitor american.

„Pentru noi, Coca-Cola HBC Romania, comunitatile din zona Dornelor sunt foarte importante pentru ca noi aici ne imbuteliem apele minerale, iar importanta protejarii mediului si comportamentul civic responsabil sunt parte a planului nostru de dezvoltare durabila. Daca in 2007 am mers impreuna cu Tasuleasa Social in 65 de licee adunand voluntari, iata ca in 2012 voluntarii au venit singuri la aceasta plantare, dovedind ca strategia noastra de a crea nuclee de societate civila responsabile incepe sa dea roade“, a declarat Laura Sgarcitu, coordonator Responsabilitate Sociala la Coca-Cola HBC Romania.

„Am venit aici in mai, dupa ce am fost de peste 60 de ori in Romania, si am vazut ca Tasuleasa Social face ceva ce nici o organizatie nu face – gaseste punctul comun prin care ii uneste pe toti romanii. Punctul comun este locul in care ma aflu acum, cel mai frumos din Europa, dar si dragostea oamenilor pentru padure. Contributia mea nu e cu adevarat importanta, dar ceea ce am primit inapoi a fost extraordinar de incurajator. Tara merge mai departe pentru ca oamenii gasesc lucruri care ii unesc. Si ofera timp si energie ca acestea sa mearga“, a declarat Don Lothrop, investitor american.

 

Majoritatea tinerilor prezenti la impadurirea din Sieu Magherus au urmat un program de training in Padurea Pedagogica. Padurea Pedagogica urmareste un ciclu complex de educatie: voluntarii mai vechi ai asociatiei le vorbesc tinerilor despre rolul apei, despre diferitele specii de copaci, despre rolul fiecarui animal in natura si despre relatia tuturor acestor elemente cu omul. Tinerii invata in mijlocul naturii despre cultura organizationala, respectarea regulilor si respectul fata de mediu, dar si despre speciile de arbori din Romania, in special din zona montana, despre viata padurii, despre apa potabila si reziduala, precum si cea din mlastini, lacuri si paraie. Voluntarii le vorbesc despre energiile alternative produse de vant, apa si soare, iar tinerii pot simti pe pielea lor cat efort se depune pentru a produce energie. Copiii descopera in Padurea Pedagogica foloasele pe care natura ni le ofera zilnic si inteleg de ce e important ca noi, la randul nostru, sa dam naturii ceva inapoi.

La eveniment au mai fost prezenti scriitorii Dan Lungu, Dan Coman, Marius Chivu si actrita Ioana Craciunescu, iar dupa impadurire Maria Raducanu si Pedro Negrescu si formatia Robin and the Backstabbers au cantat pentru voluntari in aer liber, langa puietii proaspat plantati.

„Revin la Tasuleasa ca sa nu uit: apropierea dintre oameni e un gest pedagogic. E suficient sa pui o padure in dreptul unui om: omul acela isi va chema imediat prietenii s-o vada pentru ca altfel ar fi trist si nefiresc sa se mire de unul singur si-n pustiu“, a declarat Dan Coman.

„Exista cateva institutii despre care cu greu iti vine a crede ca s-au nascut in Romania. Printre ele se numara si Tasuleasa Social. E un proiect care imbina subtil mizele ecologiste cu asistenta sociala si cu educatia in sens larg. Sustin Tasuleasa Social pentru ca este un SMURD ecologist, dar si un laborator de schimbare a mentalitatilor“, a declarat Dan Lungu.

„Pentru mine, Tasuleasa Social este mai mult decat o poveste de succes, este aproape un basm in care fiecare poate trai cateva zile. Implica mult copii si tineri (voluntari) in mijlocul naturii, uniti de prietenie si de pasiunea de a intinde naturii o mana de ajutor. Sunt un prieten al Tasulesei Social de trei ani, am vazut acest proiect crescand si facand lucruri tot mai frumoase, mai indraznete, mai importante, a devenit parte din viata mea si din felul in care percep acum natura si oamenii. Fara Tasuleasa Social nu se mai poate!“, a declarat Marius Chivu.

„Locuri, oameni si idei frumoase ca la Tasuleasa Social nu gasesti in fiecare zi, iar noi suntem bucurosi ca am fost primiti aici cu bratele deschise. Ne-ati turnat apa la radacini si va multumim ca ati cantat, strigat, batut in pamant si dansat cu noi si asteptam sa ne mai vedem“, a declarat Vladimir Proca din formatia Robin and the Backstabbers.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro