Programul de angajari in Politia de Frontiera finalizat

Ministerul Administraţiei şi Internelor a încheiat, printr-un ultim concurs, programul de angajări în Poliţia de Frontieră îndeplinind astfel, cu şapte luni înainte de termenul stabilit, angajamentul asumat faţă de Comisia Europeană, a anunţat astăzi ministrul Vasile Blaga. Nerealizarea acestei măsuri, a precizat ministrul Administraţiei şi Internelor, ar fi putut determina activarea clauzei de salvgardare, care ar fi dus la amânarea cu un an a integrării României în Uniunea Europeană.

Potrivit ministrului Administraţiei şi Internelor, acoperirea posturilor pe viitoarea frontieră externă a Uniunii Europene, aflată în responsabilitatea României, este în prezent asigurată integral, după ce Poliţia de Frontieră a finalizat procedurile de recrutare şi selecţie pentru ultimele 509 posturi vacante necesare.

În total, în cursul ultimelor 18 luni, în cadrul Poliţiei de Frontieră au fost angajaţi 6560 de agenţi şi ofiţeri, afirmă Vasile Blaga. În prezent, Ministerul Administraţiei şi Internelor derulează programe de instruire a noilor angajaţi, în vederea asigurării unei pregătiri corespunzătoare a acestora pentru utilizarea procedurilor de lucru şi a tehnologiilor moderne folosite.

De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost angajaţi 105 specialişti în domeniul IT.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a dat asigurări că, tot înainte de termenul stabilit, va fi realizat şi obiectivul de a asigura un nivel ridicat de control în punctele de frontieră şi de supraveghere pe frontiera verde şi albastră. Această măsură, afirmă Vasile Blaga, va fi îndeplinită până cel târziu la începutul lunii noiembrie, în cadrul contractului cu EADS.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a arătat că România tratează cu maximum de responsabilitate problema viitoarei frontiere externe, care constituie una dintre cele mai importante provocări în privinţa aderării la Uniunea Europeană.

Sistemul de management al frontierei României, a cărui valoare va fi de peste 1,1 miliarde de euro, va fi cel mai modern sistem european şi unul dintre primele sisteme integrate din lume, a declarat Vasile Blaga. Ministrul Administraţiei şi Internelor a afirmat de asemenea că mai mult de jumătate din această investiţie va fi acoperită din fonduri europene – programe PHARE derulate, în curs de derulare sau în curs de contractare, precum şi aşa-numita “facilitate Schengen”, finanţare nerambursabilă acordată după intrarea în Uniunea Europeană.

“Din 1 ianuarie 2007 vom gestiona 2.070 de kilometri din viitoarea frontieră externă, practic a doua frontieră externă terestră ca lungime dintre toate statele Uniunii, frontieră care este în acelaşi timp şi deosebit de dificilă, datorită caracterului regiunii, statutului de apă internaţională al Dunării şi nu în ultimul rând, datorită recentelor mutaţii în ceea ce priveşte rutele criminalităţii organizate” a afirmat ministrul Vasile Blaga.