Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) lanseaza un apel catre factorii politici, sectorul guvernamental si sectorul ONG, cu privire la necesitatea asigurarii din bugetul national a unei finantari corespunzatoare pentru continuarea programului de lupta impotriva HIV/SIDA, dezvoltat in ultimii trei ani cu finantare din partea Fondului Global de Lupta Împotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei.
În conditiile in care criza economica se adanceste, iar Romania nu mai este eligibila pentru finantare de la Fondul Global, tratamentul pentru persoanele care traiesc cu HIV/SIDA este tot mai dificil de asigurat. Singura solutie care poate feri Romania de un al doilea val epidemic cu infectie HIV este investitia in programe de prevenire.
Ultimul grant pentru programul HIV/SIDA acordat tarii noastre de Fondul Global a fost gestionat de Fundatia RAA in perioada 1 iulie 2007 – 30 iunie 2010. Programul, in valoare de 8,7 milioane de euro, a implicat 27 de organizatii neguvernamentale si institutii publice care au implementat 85 de proiecte nationale sau regionale ce au avut ca principale obiective mentinerea unei incidente scazute a infectiei cu HIV si servicii de suport pentru integrarea sociala si profesionala a tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA.
Rezultatele inregistrate la incheierea programului (30 iunie 2010) au depasit asteptarile, iar Romania a confirmat, inca o data, ca reprezinta un model de actiune pentru zona Europei Centrale si de Est:
peste 100.000 de persoane din grupuri vulnerabile la infectia cu HIV au beneficiat gratuit de programe de prevenire a HIV/SIDA (utilizatori de droguri injectabile, persoane care practica sexul comercial, comunitatea gay, persoane fara adapost, membri ai comunitatii roma etc.);peste 17.700 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile au beneficiat de consiliere si testare HIV gratuita;4,4 milioane de prezervative au fost distribuite gratuit grupurilor vulnerabile;2.637 tineri care traiesc cu HIV/SIDA au fost consiliati si informati pe teme legate de sanatatea reproducerii si relatii de cuplu;1.145 de tineri care traiesc cu HIV/SIDA au beneficiat de consiliere pentru orientare profesionala si vocationala;525 de tineri care traiesc cu HIV/SIDA au absolvit cursuri de pregatire vocationala/profesionala.
De asemenea, in cadrul programului, au fost realizate - in premiera in Romania - studii de supraveghere serologica si comportamentala a grupurilor vulnerabile la infectia cu HIV.
Scopul cercetarilor serologice si comportamentale este acela de a urmari evolutia in timp a comportamentelor si a prevalentei infectiilor in cadrul unui grup, pentru a face predictii asupra modului in care o epidemie evolueaza.
În acest sens, in 2008 si 2009 a fost colectata prima serie de date comportamentale si despre prevalenta infectiilor cu HIV, Virusul Hepatitei B si Virusul Hepatitei C in randul grupurilor vulnerabile.
În 2010 a fost colectata a doua serie de date serologice si comportamentale privind detinutii, femeile care practica sexul comercial si consumatorii de droguri injectabile din Bucuresti.
Tot in acest an, Fundatia RAA a coordonat primul studiu de estimare a numarului de barbati din Bucuresti care au relatii sexuale cu alti barbati. Rapoartele acestor studii sunt in pregatire si vor fi lansate in prima parte a anului 2011.
Toate interventiile finantate prin grantul Fondului Global au contribuit la consolidarea sistemului national de prevenire si control al infectiei cu HIV/SIDA.
În prezent, Romania nu mai este eligibila pentru o noua runda de finantare a Fondului Global, fiind listata ca tara cu venituri de nivel mediu-inalt. Aceasta situatie nu trebuie insa sa diminueze eforturile de prevenire si control al infectiei cu HIV/SIDA la nivel national, ci dimpotriva, sa le intensifice.
Fundatia Romanian Angel Appeal solicita reafirmarea angajamentului clasei politice romanesti fata de lupta anti-SIDA si alocarea de fonduri suficiente din bugetul national pentru ca programele de prevenire a infectiei cu HIV sa continue si sa se extinda.
Nu in ultimul rand, Fundatia RAA sustine adoptarea unei legislatii care sa permita sub-contractarea de catre Ministerul Sanatatii a organizatiilor neguvernamentale cu expertiza in prevenirea infectiei cu HIV in randul grupurilor vulnerabile si in acordarea de servicii sociale persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA. Aceasta este solutia adoptata de numeroase tari din lume, ale caror lideri politici au inteles cu adevarat beneficiile parteneriatului public-privat in lupta impotriva HIV/SIDA.
În absenta acestor masuri, in plina criza economica si in contextul inchiderii ultimului mare grant acordat de Fondul Global programului national HIV/SIDA, exista perspectiva ca Romania sa se confrunte cu un nou val epidemic HIV.
Deja exista semnale ingrijoratoare privind intreruperea tratamentului pentru pacientii cu HIV/SIDA. Daca statul nu va investi in prevenire, va trebui sa scoata din buzunar insutit pentru tratament.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro