CINEMA-UL A MURIT, TRAIASCA CINEMA-UL. Aceasta este tema pe care PETER GREENAWAY o va dezbate in MASTERCLASS-UL pe care-l va sustine la Cinema Scala miercuri 24 Noiembrie 2010, orele 14.00. Regizorul va explora profundul impact pe care noile tehnologii digitale il au asupra limbajului cinematografic si artelor vizuale. MASTERCLASS-UL se va adresa atat studentilor de la universitatile de film si arte vizuale, cat si publicului larg. INTRAREA este LIBERA, atat la MASTERCLASS, cat si la toate manifestarile/ proiectiile EXPIFF, in limita locurilor disponibile.
PROFESIONISTI DE MARCA AI INDUSTRIEI CINEMATOGRAFICE INTERNATIONALE la EXPIFF 2010
EXPIFF este onorat de prezenta in Juriul Competitiei a unor profesionisti de talie internationala:
Gaelle Vidalie - membru al Comitetului de Selectie al sectiunii Quinzaine des Realizateurs a prestigiosului Festival de Film de la Cannes
Tiziana Finzi - Director Artistic delegat, Director de Program si membru in comitetul de selectie al Festivalului de Film de la Locarno si director si curator al Play Forward (sectiunea arte vizuale a aceluiasi Locarno) pana in 2008, Director al Festivalului International de Film de la Miami, din 2008 pana in 2010
Pavel Jech - Decan al Scolii Nationale de Film si Televiziune din Praga, celebra FAMU
Melissa de Raaf - curator independent pentru programe de film experimental si expozitii organizate in Olanda, Germania si Rusia, scenarist si regizor; (co-scenarist si co-regizor, alaturi de Razvan Radulescu, al lungmetrajului Felicia inainte de toate.
Radu Igaszag - artist vizual, regizor, realizator de filme de animatie, fotograf; unul dintre autorii cheie ai generatiei optzeciste, opera sa reflecta 20 de ani de experimente inovatoare - atat la nivel de concept/continut cat si de tehnica - in zona animatiei si a filmului experimental. Castigator al 11 premii UCIN si a numeroase premii internationale.
Atat membrii Juriului, cat si curatorii CARTE BLANCHE , care vor fi la Bucuresti pe perioada festivalului - Peter van Hoof (Festivalului International de Film de la Rotterdam), Miguel Valverde (Indielisboa), Dieter Wieczorek (Signes de Nuit Paris) - vor participa la Seminarul FILMUL EXPERIMENTAL iN INDUSTRIA CINEMATOGRAFICa CONTEMPORANa. Seminarul se adreseaza cu precadere studentilor la universitati de film si arte vizuale si isi propune sa ofere un spatiu informal in care sa se puna bazele unui contact pe termen lung intre tinerele talente din Romania si reprezentantii acestor festivalurile prestigioase. Seminarul va avea loc la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, vineri, 26 Noiembrie ora 11.00.
PROGRAME PARALELE - INVITATI SPECIALI
Misiunea educationala a EXPIFF va fi aprofundata prin cateva Programe Paralele:
1. VIZIUNI EXPERIMENTALE IN CINEMA-UL EUROPEAN - sectiune dedicata unor cineasti europeni recunoscuti pentru viziunea personala si inovatoare asupra realitatii contemporane si pentru explorarea fara compromisuri a limitelor limbajului cinematografic.
Invitatia la dialog intre cinefili si profesionisti continua vineri seara prin prezenta controversatului regizor maghiar GYORGY PALFY. Acesta va discuta cu publicul romana dupa proiectia filmului sau TAXIDERMIA, film ce s-a bucurat de un impresionant succes in urma cu cativa ani, dupa premiera sa internationala la Festival de Film de la Cannes, sectiunea Un Certain Regard, fiind selectat si premiat in prestigioase festivaluri de film din intreaga lume, printre care Festivalul de Film Transilvania unde a obtinut Premiul pentru Cea Mai Buna Regie.
EXPIFF ofera de asemenea publicului cinefil ultimul lungmetraj al celebrului regizor suedez ROY ANDERSON, unicul si fascinantul YOU THE LIVING. Dupa premiera in Festivalul de Film de la Cannes 2007, YOU THE LIVING a facut deliciul audientelor din intreaga lume obtinand premii la prestigioase festivaluri internationale de film printre care Silver Hugo Award la Chicago 2007 si Premiul pentru Cel Mai Bun Film Strain oferit de Asociatia Criticilor de Film din San Francisco 2008.
Nu in ultimul rand, EXPIFF prezinta film extrem de special, un experiment indraznet la granita dintre cinema si arte vizuale - debutul in lung metraj al tanarului artist vizual ucrainean IHOR PODOLCHANK, LAS MENINAS (proiectat in intreaga lume la festivaluri importante precum Karlovy Vary, Rotterdam, Moscova, Trieste, Sao Paolo, Goteborg etc)
2. FOCUS: EXPERIMENT IN CINEMA-UL SUD AMERICAN - sectiune care reflecta tendintele inovatoare din cinematograful sud-american - cateva titluri:
Curajosul ARCTIC, regizat de argentinianul SANTIAGO LOZA, care aminteste in mod surprinzator de estetica Noului Val Romanesc. Loza creeaza o acuta senzatie de izolare si disperare prin urmarirea permanenta a protagonistului din spate si de foarte aproape; impiedicat sa identifice contextul, mentinut in schimb intr-o intimitate fortata cu eroul, spectatorul resimte visceral profunda anxietate a personajului principal. ARCTIC va fi proiectat in prezenta regizorului SANTIAGO LOZA duminica 28 Noiembrie, orele 16.00, la Cinema Scala.
Complementar acestei optiuni puriste, dezbarate de orice artificii, EXPIFF prezinta fascinantul LA ANTENA, al regizorului argentinian Esteban Sapir. Un festin vizual intunecat, caricatural, un omagiu in nota suprarealista adus filmului mut si o critica necrutatoare la adresa societatii de consum si televiziunii ca instrument de spalare a creierelor. LA ANTENA este un film de mare actualitate, nu doar ca tematica monopolism, consumerism, obtuzitate intelectuala ci si din punct de veder al formei, fiind extrem de inovator in scenografie, montaj si tehnicile utilizate.
Seria premierelor in Romania continua cu emotionantul si inovatorul I TRAVEL BECAUSE I HAVE TO, I COME BACK BECAUSE I LOVE YOU, al regizorilor brazilieni Marcelo Gomez si Karim Ainouz, film care a avut premiera in 2009 la Festivalul de Film de la Venezia si a obtinut premii prestigioase precum Premiul pentru cea mai buna regie si Premiul pentru cea mai buna imagine la Rio de Janeiro 2009 si Premiul Fipresci si Premiul pentru cel mai bun sunet la Havana 2010. Un road movie existential construit ca un colaj experimental, indraznet filmat din unghiul subiectiv al personajului principal care ramne nevazut pentru spectator. Magistral structurat si esentialmente transcendent, un jurnal emotionant despre confruntarea cu o pierdere si depasirea momentului. Absolut lipsit de emfaza si profund emotionant. ( Variety, Jay Weissberg)
3. PANORAMA: SCURTMETRAJ EXPERIMENTAL ROMANESC - EXPIFF acorda un spatiu special tinerilor creatori romani de film experimental si arta vizuala, cu scopul de a incuraja si promova noile talente si vocile inovatoare din Romania care au curajul de a explora si contesta creativ limitele limbajului cinematografic.
Festivalul International de Film Experimental Bucuresti este organizat de Fundatia Culturala Art-Promo si sustinut de UNATC, UNArte, York University, Institutul Cultural Roman, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge
Sponsori: JTI, TNT, EVEREST Tipografie, Dacia, Kodak CineLabs Romania, Hotel Moxa, Novotel, Cafeneua Lente, La Mama, Crama Rotenberg, Shift, Club Control, Kulturhaus
Parteneri Media: Adevarul, Adevarul literar, Dilema veche, Academia Catavencu, TVR2, 24FUN, Radio Guerrilla, port.ro, anzisoft, OOPS Media, Cinemarx, Modernism.ro, Cinemagia, Zoom, Filmreporter, Metropotam, Cinefan, Hbo, Feeder, Videofil, Apropo.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro