Tehnica de ardere si modelare a argilei (lutului), precum si materialul rezultat din acest proces poarta denumirea de ceramica. Desi cele mai vechi obiecte din ceramica descoperite dateaza de acum 26000 de ani inaintea erei noastre, geologii sustin ca Arta de a prelucra argila dateaza din perioada neolitica. De-a lungul timpului a fost descoperit un numar generos de piese din ceramica, ce pot fi admirate atat in cadrul Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, cat si in alte muzee de specialitate din tara.
Procedeul de realizare a obiectelor ceramice necesita anumite conditii si necesita traversarea catorva etape. Argila se extrage prin intermediul unor obiecte specifice acestui proces. Apoi, se adauga apa si se framanta amestecul manual sau cu ajutorul unui ciocan din lemn. Pasta obtinuta se igienizeaza cu ajutorul unei lame metalice, fiind taiata in felii de grosime mica. Urmatorul pas este sa ca fiecare felie sa se puna pe roata de olarit urmand sa fie modelata manual pana cand este obtinuta forma dorita de mester. Pentru a putea modela fiecare obiect in parte, mesterul necesita indemanare, tehnica si o viteza ridicata de lucru. Astfel, argila nu se va usca. Dupa modelare, fiecare obiect in parte se pune la uscat la o temperatura ambientala normala, pentru o perioada de maxim o saptamana.
Obiectele ceramice aflate pe teritoriul tarii noastre dovedesc existenta neamului romanesc pe aceste meleaguri istorice. Conform istoricilor, primele obiecte din ceramica de origine geto-daca au fost realizate in secolele 3-4 inaintea erei noastre, tehnica abordata si in zilele noastre. Influenta romana si greceasca asupra populatiei geto-daca s-a putut observa si in cazul artei traditionale de realizare a ceramicii.
In prezent, in Romania, exista un numar ridicat de centre unde, maestrii in arta frumosului, realizeaza produse din ceramica alba, neagra sau maro. In functie de zona unde este localizat fiecare centru, in procedeul de realizare a ceramicii exista anumite influente specifice. Obiectele ceramice pot fi smaltuite sau pictate prin procedee ce necesita indemanare si rabdare. Culorile folosite pentru decorare sunt 100% naturale, fiecare cromatica utilizata avand un efect artizanal.
In functie de categoria din care fac parte, piesele ceramice se utilizeaza in scop alimentar, dar pot fi intalnite si ca obiecte decorative sau pentru diverse ceremonii. In gama pieselor ceramice se pot gasi vase de gatit, ulcioare, farfurii, vaze, castroane, cani sau jucarii, toate fiind decorate in functie de zona unde au fost realizate.
Cei ce iubesc arta olaritului si produsele din ceramica sunt invitati pe www.artizanattraditional.ro. Pe site vor gasi diverse obiecte din ceramica maro, neagra sau alba, ideale pentru a fi facute cadou sau pentru a decora locuinta in stil rustic. Produsele aflate la comercializare pe site sunt realizate prin procedee clasice, datorita unor mestesugari cu dragoste pentru arta traditionala.
» Preluat de pe LivePr.ro - Produse din ceramica
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro