În contextul deciziei pronunțate de CEDO în cauza Kovesi împotriva României, Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii cere modificarea urgentă a legislației care reglementează procedurile de numire și revocare în funcțiile înalte din cadrul Ministerului Public.
Comunicatul Secției de procurori a CSM
Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de decizia pronunțată astăzi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Kovesi împotriva României.
Secția apreciază că este regretabil să se constate o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului printr-o procedură desfășurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public, procedură care s-a finalizat printr-o decizie de revocare a acestuia din funcția deținută.
Secția pentru procurori reiterează și în acest context necesitatea modificării urgente a legislației române care reglementează procedurile de numire și revocare în funcțiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord, de altfel, și cu recomandările constante ale organismelor internaționale, în sensul consolidării rolului Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
De asemenea, subliniază că interpretarea art. 132 din Constituția României vizând autoritatea Ministrului Justiției asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenței procurorilor.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro