Proaspetii absolventi clujeni pot castiga pana la 1000 euro

iulie 6, 2007

Daca pana in urma cu cativa ani obtinerea unui prim loc de munca dadea serioase batai de cap tinerilor absolventi de studii universitare, aceasta situatie pare sa se fi schimbat radical in ultima vreme. Una dintre explicatii tine si de conjuctura lansarii unei adevarate noi industrii cu nume cel putin ciudat SSC/BPO. Centrele de servicii suport (Shared Service Centre) si externalizarea unor procese de business (Business Process Outsourcing) tintesc angajarea pentru pozitii de entry-level cu precadere a proaspetilor absolventi.
In ultimul deceniu, India a fost povestea de succes a acestui gen de industrie dar mai ales ultimul an a marcat o migratie masiva catre Europa de Est.
Avantajul major al tinerilor romani este reprezentat de multiligvism, competente si potential deosebite. In urma cu numai doi ani, Genpact deschidea in capitala primul centru de servicii suport fiind urmat mai apoi de nume cu greutate in lumea afacerilor: IBM, Accenture, Hewlett-Packard, sau Oracle. In acest context, potentialul pietei fortei de munca clujene a inceput sa atraga atentia marilor companii pentru centre de servicii suport in arii de interes precum IT, contabilitate-financiara sau aprovizionare. "Cu un numar de aproape 100.000 de studenti la o populatie de circa 320.000 locuitori,Clujul are o rata a populatiei tinere inalt educate care nu poate fi intalnita altundeva in Romania" spune Monica C. Ion, managing partner al Psihoselect. O buna reputatie a universitatilor, un spectru larg de limbi straine vorbite, salarii cu 20-30% mai mici decat in capitala, o piata de real-estate in plin avant care poate sustine acest tip de industrie sunt alte ingrediente ale succesului pentru industria de SSC/BPO adauga Claudia Indreica, managing partner al Psihoselect. Potrivit acesteia, candidatii vorbitori de olandeza, norvegiana, ebraica sau daneza si care au cunostinte de IT sau contabilitate pot obtine venituri de 800-1000 euro lunar, in vreme ce vorbitorii de engleza, franceza, germana sau italiana pot primi salarii intre 400-600 euro.
Clujul ofera anual in jur de 30.000 de absolventi, iar cei care obtin o diploma de licenta la Universitatea Babes-Bolyai au si un certificat de competenta lingvistica pentru doua limbi straine. Facultatea de Filologie are un centru de studiere a limbilor nordice unic in tara.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro