Privatizarea BCR a intrat în linie dreaptă

iunie 16, 2005

Joi, 16 iunie 2005, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului publică în presa naţională şi internaţională anunţul de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Comerciale Române (BCR).

Acest anunţ marchează intrarea în ultima etapă a uneia dintre cele mai importante privatizări din România. BCR este cea mai mare bancă a ţării, cu o valoare a activelor care depăşeşte 6 miliarde de euro, acoperind mai mult de un sfert din piaţa bancară din România. Cu 317 filiale şi peste 12.000 de angajaţi, BCR este de asemenea una dintre cele mai mari bănci din Europa de sud-est.

Cu acest prilej, Gabriel Zbîrcea, preşedintele AVAS a declarat: „Privatizarea BCR reprezintă un reper deosebit de important în procesul de consolidare a economiei de piaţă în România. Invităm pe această cale investitorii strategici să preia un pachet majoritar în BCR pentru a facilita integrarea sectorului financiar al României în cadrul pieţei bancare a Uniunii Europene. Investitorul strategic va fi selectat dintre instituţiile bancare internaţionale reputate dispuse să susţină dezvoltarea BCR, cea mai mare bancă din România, suplimentând produsele şi serviciile puse la dispoziţia clienţilor”.

Procesul de privatizare al BCR se va derula în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale în domeniu, consultant financiar fiind Daiwa Securities SMBC.

Investitorii calificaţi conform criteriilor de precalificare vor finaliza procedurile de due diligence până în toamna anului 2005, după care vor depune ofertele finale. Acestea vor include o ofertă financiară şi una tehnică, care să conţină un plan de afaceri pentru BCR. După evaluarea ofertelor valabile, se va trece la negocieri pentru finalizarea termenilor şi condiţiilor de vânzare şi pentru întocmirea contractului. „Sperăm să finalizăm negocierile până la sfârşitul anului”, a mai declarat preşedintele AVAS.

Explicând de ce s-a luat decizia vânzării fie a unui pachet de 50%, fie a unuia de 62% din acţiunile BCR, Gabriel Zbîrcea a făcut următoarea precizare: „Guvernul României a decis să ofere investitorilor flexibilitate, permiţându-le să preia fie tot pachetul disponibil, fie unul care să le ofere o majoritate simplă, în conformitate cu strategiile de afaceri individuale ale fiecăruia”.

O serie de bănci internaţionale au exprimat deja interesul în preluarea unui pachet majoritar BCR. O dată cu începerea oficială a procesului de privatizare, se aşteaptă o competiţie intensă, care va asigura faptul că investitorul selectat va plăti un preţ corect pentru acţiunile BCR, oferind în acelaşi timp cele mai bune oportunităţi pentru dezvoltarea ulterioară a băncii şi a sectorului financiar din România.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro