ASOCIATIA FOTBALISTILOR AMATORI SI NONAMATORI DIN ROMANIA – AFAN implementeaza in perioada iunie 2009 – mai 2011 in parteneriat cu Ministerul Tineretului si Sportului si Blocul National Sindical proiectul “Securitate sociala si formare profesionala pentru sportivi” selectat si finantat in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 cofinantat din Fondul Social European.
Proiectul se adreseaza sportivilor in activitate, celor aflati aproape de finalul carierei sportive si celor care s-au retras din activitatea sportiva. Vor fi luate in considerare toate sporturile, iar criteriul de selectie al persoanelor din grupul tinta este ca acestea sa fie sau sa fi fost legitimate la un club sportiv.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt urmatoarele :
1. Identificarea existentei si caracteristicilor interesului sportivilor aflati in timpul carierei sportive sau la finalul acesteia pentru formarea profesionala, ocuparea unui loc de munca si dezvoltarea personala.
2. Promovarea avantajelor sistemului de securitate sociala precum si a importantei dobandiri unei calificari, prin organizarea a 8 seminarii regionale.
3. Infiintarea unui birou de informare pentru sportivi in vederea informarii si asistarii acestora in domenii precum securitate sociala si formare profesionala.
In perioada august – decembrie 2009 se desfasoara activitatea de cercetare din cadrul proiectului. Scopul activitatii il constituie identificarea problemelor cu care se confrunta sportivii din Romania atat in timpul carierei sportive cat si dupa terminarea acesteia. Obiectivele cercetarii sunt efectuarea unei „radiografii” a potentialului de angajare al sportivilor (nivelul studiilor, cunostinte de limbi straine, utilizare calculator, experienta in munca etc.), identificarea intentiilor pe care sportivii le au dupa terminarea carierei sportive (afacere proprie, gasirea unui loc de munca etc.), identificarea cunostintelor pe care le au despre sistemul de securitate sociala (dacă cunosc avantajele sistemului de securitate sociala, daca contribuie la un fond de pensii etc.) si identificarea interesului pentru formare profesionala si calificare (daca intentioneaza sa participe la cursuri de formare profesionala atat in timpul vietii active cat si dupa terminarea acesteia).
Cercetarea se deruleaza la nivel national, pe un esantion reprezentativ format din 5050 sportivi din urmatoarele sporturi : aikido, arte martiale, arte martiale de contact, atletism, baschet, baseball, box, canotaj, culturism, dans sportiv, fotbal, gimnastica, haltere, handbal, hochei pe gheata, judo, kaiac canoe, karate modern, karate traditional, karate WKC, lupte, natatie, polo, popice, radioamatorism, rugby, sah, schi biatlon, scrima, sportul pentru persoane handicapate, taekwondo ITF, taekwondo WTF, tenis, tenis de masa si volei. Activitatea de cercetare este realizata de 20 de operatori, care acopera toate cele 8 regiuni de dezvoltare.
AFAN, partenerii sai Ministerul Tineretului si Sportului si Blocul National Sindical si echipa de implementare a proiectului fac un apel la federatiile sportive, cluburile sportive si toate organizatiile implicate in sportul romanesc pentru a sprijini derularea activitatii de cercetare, prin facilitarea comunicarii intre operatorii AFAN si sportivii legitimati din sporturile mentionate mai sus.
Cei interesati de proiect si de sprijinirea activitatii de cercetare pot obtine informatii suplimentare de la Aurel Radu, manager de proiect, la telefon 0723 303.556 sau e-mail (Adresa de email este ascunsa din motive de securitate).
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro