Primul cosmonaut roman, in vizita la Liceul International de Informatica Bucuresti, in cadrul unui seminar INTERACT

februarie 21, 2011

In contextul celei mai puternice eruptii solare din ultimii cinci ani, LICEUL INTERNATIONAL DE INFORMATICA BUCURESTI (ICHB - parte a grupului Lumina Institutii de nvatamnt) impreuna cu INTERACT CLUB BUCURESTI (organizatie non-guvernamentala a tinerilor intre 14 si 18 ani, aflata sub indrumarea Rotary Club Bucuresti) organizeaza luni, 21 februarie, a.c., cu incepere de la ora 14:00, la sediul ICHB (Soseaua Mihai Bravu nr. 428), seminarul cu tema "Activitati cosmice ieri, astazi si maine".

Invitatul special al acestui eveniment este domnul Dumitru-Dorin Prunariu, primul si singurul roman care a zburat vreodata in spatial cosmic.

Seminarul ii va aduce fata in fata pe primul cosmonaut roman si pe cativa dintre olimpicii internationali ai Romaniei (medaliati cu aur, argint si bronz la olimpiade si diferite concursuri internationale de informatica, matematica, fizica, robotica si astronomie), elevi ai Liceului International de Informatica Bucuresti.

Scopul acestui eveniment este dezvoltarea si largirea orizontului cultural stiintific al liceenilor, prin aducerea in mijlocul lor, periodic, a unor personalitati din diverse domenii. Dat fiind ultimul eveniment petrecut in spatiul cosmic si anume eruptia solara de marti, 15 februarie, am cautat sa aducem in liceul nostru persoana cea mai competenta in a ne da explicatii despre fenomene actuale, petrecute in spatiul cosmic, a declarat Radu Zernoveanu Jr. (17 ani), presedintele Interact Club Bucuresti, elev n clasa a XI-a, ICHB.

Seminarul desfasurat la Liceul Olimpicilor va aduce in discutie si o serie de detalii privind activitatile Romniei legate de cercetarea spatiului cosmic.

Despre: Dumitru-Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, Brașov) este primul cosmonaut roman. In perioada 14-22 mai 1981 a efectuat la bordul navei cosmice Soyuz-40 si al laboratorului spatial Saliut-6 un zbor cosmic cu o durata totala de sapte zile, 20 de ore si 42 de minute, devenind astfel primul si singurul roman care a ajuns vreodata in spatiul cosmic. Pe timpul zborului, a efectuat mai multe experimente stiintifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiatiilor cosmice, al tehnologiilor spatiale, al medicinei, biologiei si psihologiei, experimente gandite si proiectate in cea mai mare parte de specialisti romani.
Prin efectuarea acelui zbor cosmic, devenit istoric, Dumitru-Dorin Prunariu a devenit cel al de-103-lea pamantean care ajunge in spatiu, iar Romania devine a noua tara din lume care isi promoveaza capacitatea stiintifica in spatiul extra-atmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu.
Dumitru-Dorin Prunariu este presedintele in exercitiu al Comitetului ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic (COPUOS).
De asemenea, domnul Prunariu detine in prezent si functia de presedinte in exercitiu al filialei europene a Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic (ASE Europe)
Mai multe informatii despre Dumitru Dorin Prunariu se pot accesa pe www.prunariu.org

Despre: LICEUL INTERNATIONAL DE INFORMATICA BUCURESTI (ICHB- www.ichb.ro) este o institutie de invatamant infiintata in 1995 in cadrul grupului LUMINA Institutii de invatamant - un grup de institutii care asigura instruirea copiilor din invatamantul preuniversitar in scoli private.
Din cadrul grupului LUMINA Institutii de Invatamnt fac parte: Liceul International de Informatica Bucuresti (www.ichb.ro), Liceul International de Informatica Constanta (www.ichc.ro), The International School of Bucharest (www.isb.ro), Scoala Spectrum Bucuresti (www.scoalaspectrum.ro), Scoala Spectrum Constanta, (www.scoalaspectrum.ro), Scoala Spectrum Iasi, Scoala Spectrum Cluj-Napoca, Scoala Spectrum Ploiesti si Scoala Spectrum Timisoara.
ICHB reuneste toate ciclurile de invatamant de la gradinita pana la clasa a XII-a, fiind printre primele scoli din Romania cu predare in limba engleza.
ICHB este organizatorul concursurilor de renume national si international: Infomatrix, Lumina Math, Concursul de Geografie Lumina, Concursul de Literatura Romana - Lumina Cuvintelor, Crosul de 1 Decembrie, etc.
Liceul este supranumit Liceul Olimpicilor, ca urmare a numarului mare de elevi participanti si castigatori ai unui numar mare de competitii internationale de: informatica, matematica, fizica, chimie, astronomie, etc. Elevii ICHB sunt detinatori a peste 180 de medalii de aur, argint si bronz ca urmare a participarii la diverse olimpiade internationale intre anii 1997 Si 2010.

Despre: Interact Club Bucuresti este o organizatie non-guvernamentala, infiintata si sustinuta de Rotary Club Bucuresti, incepand cu anul 2010. Interact are in componenta sa 27 de membri cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, marea majoritate fiind olimpici nationali si internationali la matematica, informatica, fizica, astronomie sau chimie.
Scopul infiintarii Interact Club Bucuresti este acela de a ajuta persoanele nevoiase si bolnave prin organizarea si derularea unor proiecte in folosul comunitatii si in acelasi timp de a ajuta tinerii membri ai clubului sa se dezvolte personal si sa se formeze ca elite ale societatii romnesti prin largirea continua a orizontului cultural si stiintific.
Interact Club Bucuresti este format din elevi intre 14 si 18 ani, cu rezultate deosebite in diverse activitati scolare, comunitare sau extracurriculare, fiecare dintre ei avand un anumit standard de comportament in scoala si societate.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro