Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat că primele doze din vaccinul produs de Moderna vor sosi în România în următoarele zile. Serul produs de compania americană a fost certificat miercuri pentru folosire în Uniunea Europeană.
Oficialul a arătat că va rămâne la latitudinea medicilor dacă vor folosi vaccinul Pfizer sau Moderna, dar este exclus combinarea celor două.
“Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact aceleași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detaliile”, a explicat Andrei Baciu, într-o emisiune la B1TV, citat de hotnews.ro.
Alegerea între vaccinul Moderna și vaccinul Pfizer reprezintă o problemă medicală care va ține cont de perioada necesară efectuării rapelului.
“Va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente. În primul rând pentru că există mici variabilități tehnice. Rapelul se face diferit: În 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinul de la Moderna. Trebuie să te asiguri, și softul face acest lucru automat, să îți blocheze și ziua pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează.”, a declarat secretarul de stat.
Dacă în alte țări s-a ales chiar întârzierea administrării celei de-a doua doză pentru a crește numărul de persoane infectate, România alege să respecte rapelul.
“Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai acesta este motivul pentru care se face o programare - se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”, a mai spus Baciu.
Contactat anterior de Europa Liberă, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, spune că la acest moment România nu ia în calcul opțiunea de a amâna administrarea celei de-a doua doze.
Anterior, el explicase că autoritățile de la București urmăresc recomandările pe care le face în domeniu Agenția Europeană a Medicamentului, în autorizarea de punere pe piață.
“Studiile clinice au arătat că nivelul de anticorpi protectori se formează în urma vaccinului și a rapelului, cel puțin pentru Pfizer și Moderna. Scopul final e să ai nivel de anticorpi protectori, nu să ai un anumit nivel de anticorpi. Am înțeles de ce ar proceda unele țări astfel. Pentru că nu există suficiente doze sau suficient timp pentru a administra vaccinul la cât mai multă lume. Dar decât să faci multe doze și practic să nu creezi protecție, mai bine mergem cu etapizarea și prioritizarea vaccinării, acolo unde e necesar. Cu doza totală”, crede medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, din Timișoara.
Compania biotehnologică din SUA, care a uimit lumea anul trecut, venind cu un vaccin împotriva bolii cauzate de noul coronavirus în doar câteva săptămâni, a primit miercuri aprobarea de la Comisia Europeană pentru folosirea vaccinului său în cele 27 de state membre ale UE.
Vaccinul dezvoltat de Moderna oferă protecție pentru un număr de ani, afirmă directorul executiv al companie, care arată că mai multe date trebuie analizate înainte de o concluzie certă.
Având în vedere dezvoltarea vaccinurilor de obicei ani, durata de protecție a vaccinurilor COVID-19 este o întrebare persistentă pentru oamenii de știință și autoritățile de reglementare.
Vaccinul Moderna, care folosește o tehnologie similară celui produs de Pfizer, s-a dovedit a fi eficient la 94%. Ambele vaccinuri necesită folosirea a două doze la un interval de câteva săptămâni.
Distribuția vaccinului Moderna este de așteptat să extindă foarte mult inocularea în lunile următoare, deoarece poate fi ținută la temperatura frigiderului timp de 30 de zile, facilitând utilizarea acestuia în zonele rurale mai greu accesibile. Spre comparație, vaccinul Pfizer cere depozitarea la -70 de grade și rezistă doar cinci zile la temperaturi standarde ale unui frigider, ceea ce face distribuția foarte dificilă.
Creșterea numărului de doze de vaccin este importantă pentru România pentru că se așteaptă trecerea în etapa a doua a campaniei de vaccinare. Până acum, vaccinurile au fost folosite pentru angajații din sistemul sanitar.
În total, România ar urma să primească 600.000 de doze în luna ianuarie, a arătat marți Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).
El a arătat că din 15 ianuarie ar urma să înceapă a doua etapă din campania de vaccinare.
Campania de vaccinare din România se desfășoară în trei etape.
Etapa 1: Sunt vaccinate persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat. Vaccinarea se realizează prin intermediul unităților sanitare sau a centrelor de vaccinare ori a echipelor mobile de vaccinare – în funcție de situație.
Etapa 2: Include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.
Etapa 3: Include populația generală. Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro