PrimaTV, amendata cu 100 milioane

Consiliul National al Audiovizualului, întrunit în sedinta publica din 23 septembrie a.c., a discutat, în urma autosesizarii, continutul emisiunii „Monica” difuzata de postul Prima TV în data de 19 septembrie.
CNA a constatat ca în emisiunea respectiva nu a fost respectat dreptul persoanei la propria imagine, iar acuzatiile privind fapte ilegale si imorale concrete, formulate de un participant la emisiune, nu au fost sustinute cu dovezi. Radiodifuzorul a încalcat astfel prevederile art. 14 (1) si (2) din Decizia CNA nr. 248/2004 privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine. De asemenea, CNA a considerat incorecta difuzarea emisiunii în cauza cu marcajul AP (acord parental) prevazut la art. 19-23 din Decizia CNA nr. 249/2004 privind protectia copiilor în cadrul serviciilor de programe, din cauza limbajului trivial si a lovirii unuia dintre invitati.

CNA a considerat ca atitudinea moderatoarei emisiunii a încurajat invitatii sa foloseasca un limbaj suburban, de natura sa afecteze copii, si chiar sa devina violenti.

Consiliul a decis amendarea titularului de licenta pentru postul Prima TV cu suma de 100.000.000 lei.

Decizia a fost adoptata dupa audierea reprezentantilor postului, tinând seama si de faptul ca, pentru încalcari ale normelor de protectie a minorilor constatate în emisiunea „Monica”, au fost adresate deja doua somatii publice.

CNA este convins ca libertatea de exprimare este unul din drepturile cele mai importante, dar exercitarea acestui drept nu trebuie sa prejudicieze demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici sa goleasca de continut normele care vizeaza protectia copiilor.

A permite proferarea unor acuzatii deosebit de grave (cum ar fi aceea de incest), asa cum s-a întâmplat la emisiunea mentionata, fara a cere o minima dovada pentru afirmatiile facute nu poate reprezenta un exercitiu de democratie, ci este doar un mijloc incorect de a obtine o audienta mai mare. (Radu Filip CNA)