Prima masina din lume

Primul care a construit un automobil de la care au derivat modelele actuale se pretinde a fi, Nicholas-Joseph Cugnot, care intre 1769 – 1771 a construit primul tractor de artilerie cu propulsie proprie. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa deoarece cu aproximativ un secol inainte un misionar flamand aflat in China construieste primul vehicul cu propulsie proprie. Sa fim cinstiti pana la capat, automobilul calugarului era doar o jucarie dar a deschis drumul catre masinile moderne.

Misionarul flamand, pe numele sau Ferdinand Verbiest, era un astronom si om de stiinta consacrat si a ajuns sa lucreze la curtea imparatului chinez dupa ce a castigat un concurs pe teme de astronomie impotriva unui contracandidat chinez. Din nefericire pentru contracandidat, acesta fost taiat de viu.

Verbiest a devenit un prieten apropiat al imparatului, iar pe langa problemele legate de astronomie pe care le rezolva conform postului pe care il ocupa a avut ocazia sa se implice in activitatile celo mai buni mesteri din China, ceea ce i-a permis sa construiasca prima masina din lume cu propulsie proprie in 1672. Masina folosea pentru deplasarea independenta o turbina cu aburi.

 

Sursa: jalopnik.com
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro