Romanii stabiliti in Canada si Statele Unite au acum acces la carti si muzica in limba romana, fara sa mai astepte saptamani intregi pentru o livrare si fara a mai plati atat de mult pentru transport. Dupa ce, la sfarsitul anului trecut, la Montreal s-a deschis Libraria Pagini Romanesti, prima librarie de carte romaneasca din America de Nord, din aprilie 2009 a intrat in folosinta si site-ul acesteia, www.cartiromanesti.ca, unde toti cei interesati pot face comenzi online. Serviciile de transport sunt asigurate de Canada Post, la preturi si termene de livrare convenabile pentru toata zona Canadei si Statelor Unite.
Aproape 10.000 de carti si CD-uri din Romania au trecut Oceanul pentru a se pune la dispozitia doritorilor. Preturile sunt comparabile cu cele din Romania, iar selectia se adreseaza unei mari varietati de gusturi si nevoi. Autori romani si traduceri din literatura universala, dictionare, ghiduri, albume, carti practice, lucrari de specialitate, reviste, carti pentru copii isi impart spatiul fizic si virtual cu muzica pop, rock, folk, populara, de petrecere, de jazz sau clasica.
"Ideea de a deschide o librarie romaneasca dincolo de Ocean mi-a venit la cativa ani dupa ce m-am stabilit in Canada si iata ca, in sfarsit, cand ma apropii de 10 ani de la emigrare, am reusit sa o pun in practica", spune George Sava, fondator alaturi de sotia sa, Mariela Chirita - al Librariei Pagini Romanesti si al saptamanalului cu acelasi nume care apare la Montreal. "Toti cei care am trait sau traim departe de tara natala facem parte din doua culturi; nu ne putem desprinde - si nici nu vrem - de cea pe care am lasat-o in urma. Continuam sa ne tinem la curent cu ceea ce se intampla acolo, in linii mari sau mai in amanunt, in functie de numarul de ani care s-au scurs de la plecare. Iar daca presa poate fi citita si pe internet, cu cartile e ceva mai complicat. Multi dintre noi ne-am facut obiceiul sa cutreieram librariile cand ajungem in vacante in Romania, dar timpul e intotdeauna prea scurt, iar limitele de greutate la bagaje se tot micsoreaza, pe toate liniile aeriene", adauga Sava.
Oricat de bine ar vorbi limba tarii in care traiesc, romanii din diaspora raman cu o anumita nostalgie dupa lectura in limba lor natala ori pentru anumiti scriitori sau artisti care au facut parte din copilaria si formarea lor. Mai mult, ei doresc sa treaca mai departe, pe cat posibil, acest bagaj cultural copiilor lor, fiindca America de Nord incurajeaza astazi multiculturalismul. Nu in ultimul rand, romanii sunt interesati de evolutia literaturii si muzicii din tara, iar unii se straduiesc chiar sa tina pasul cu noile aparitii despre care citesc in presa.
"Din cele cateva luni de experienta cu libraria fizica pe care am deschis-o la Montreal, pot spune ca s-a conturat o preferinta clara a clientilor nostri pentru literatura romana, si mai putin pentru traduceri sau carti practice. Printre autorii favoriti se numara Mircea Eliade, Nicolae Steinhardt, Petre Tutea, Andrei Plesu, Mircea Cartarescu, Octavian Paler, sau chiar Rodica Ojog-Brasoveanu, Radu Pavel Gheo ori Radu Anton Roman. In materie de muzica, sunt savurati aproape la fel de mult Maria Tanase, Tudor Gheorghe, Sofia Vicoveanca, Maria Dragomiroiu, Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Phoenix, dar si George Enescu sau Ciprian Porumbescu. Vom vedea in ce masura extinderea publicului la toata America de Nord, prin intermediul internetului, va schimba aceste observatii", mai spune George Sava, cofondator al Librariei Pagini Romanesti.
Compania Pagini romanesti din Montreal si-a inceput activitatea in 2001, cu editarea ziarului cu acelasi nume, realizat de o echipa de ziaristi cu studii si experienta in domeniu, atat in Romania, cat si in Canada. Avand initial o frecventa lunara, publicatia a devenit, din 2007, singurul saptamanal dedicat comunitatii romane din provincia Quebec (varianta online poate fi consultata la www.paginiromanesti.com). In noiembrie 2008, a fost deschisa la Montreal Libraria Pagini Romanesti. Dupa o perioada de probe de cateva luni, in aprilie 2009 a fost dat in folosinta site-ul librariei, www.cartiromanesti.ca, creat pentru a asigura distributia de carte si muzica din Romania, prin comenzi online, pe tot teritoriul Americii de Nord.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro