Pentru prima data in lumea medicala romaneasca, hipertensiunii i-a fost dedicata o manifestare de rang international. Desfasurata sub egida Societatii Europene de Hipertensiune, a Societatii Internationale de Hipertensiune si a Academiei de Stiinte Medicale, Prima Conferinta Internationala a Societatii Romane de Hipertensiune a reprezentat pentru medicii participanti un eveniment de referinta. Personalitati internationale marcante in domeniul hipertensiunii, precum prof.dr. Josep Redon - presedinte al Societatii Europene de Hipertensiune, prof.dr. Peter Nilsson - secretar Societatea Europeana de Hipertensiune, prof.dr. Giuseppe Mancia, prof.dr. Alberto Zanchetti si altii, au adus prin prezenta lor si prin lucrarile stiintifice prezentate un important punct de plecare pentru conferintele organizate de Societatea Romana de Hipertensiune.
"Manifestarea de care am avut parte s-a desfasurat la un inalt nivel stiintific, cu sesiuni interesante si lectori bine pregatiti. Discutiile nu trebuie sa ramana insa la stadiul de prezentare. Este foarte importanta concretizarea acestor discutii in proiecte pentru pacientul cu hipertensiune. Societatea Romana de Hipertensiune este una din cele 21 de societati afiliate Societatii Europene de Hipertensiune si sunt sigur ca vom continua colaborarea deja inceputa" , a declarat prof.dr. Josef Redon, presedintele Societatii Europene de Hipertensiune.
Manifestarea a debutat cu un Simpozion Comun al Tarilor Balcanice care demonstreaza buna colaborare a Societatii Romane de Hipertensiune cu alte societati medicale de profil din zona Balcanica, dar si eforturile comune de a crea o retea multinationala de lupta impotriva hipertensiunii.
Mai mult, evenimentul a gazduit si 7 simpozioane interdisciplinare in care hipertensiunea a fost abordata in toate formele ei de manifestare (HTA in raport cu cardiologia, diabetologia, nefrologia, medicina generala, medicina interna, endocrinologia, ginecologia) si in asociere cu alte afectiuni.
Un moment important in cadrul Primei Conferinte Internationale a Societatii Romane de Hipertensiune a fost prezentarea rezultatelor celor mai recente studii epidemiologice de prevalenta a hipertensiunii din Romania - SEPHAR II, din Polonia - NATPOL III, si din Cehia - post-MONICA, in cadrul simpozionului dedicat epidemiologiei hipertensiunii.
Pe parcursul evenimentului s-au desfasurat si 4 ateliere dedicate hipertensiunii, la care au participat 120 de medici. Lucrarile au abordat urmatoarele tematici: masurarea tensiunii arteriale si monitorizarea ambulatorie, polisomnografia in diagnosticul sindromului de apnee in somn, conditiile de aplicare la Forurile Europene de HTA si evaluarea afectarii de organ tinta la pacientul hipertensiv. De asemenea, medicilor rezidenti le-a fost dedicata o sesiune speciala in care acestia si-au putut largi experienta cu pacientii pe baza cazurilor clinice de hipertensiune comentate si prezentate.
Prima Conferinta Internationala a Societatii Romane de Hipertensiune a fost creditata cu 15 puncte de educatie medicala continua, la care s-au adaugat alte 2 puncte europene. A fost pentru prima data cand un eveniment medical cu adresabilitate nationala a primit si puncte europene de participare.
"Prima Conferinta Internationala a Societatii Romane de Hipertensiune a fost un succes. Reusita acestui eveniment a fost asigurata de invitatii de seama din strainatate si din tara, de complexitatea programului stiintific, care a incercat sa abordeze hipertensiunea din perspectiva interdisciplinara si multinationala, de prezentarea celor mai recente studii epidemiologice de prevalenta a HTA din Romania si alte tari balcanice, de atelierele de hipertensiune. Nu i-am uitat nici pe tinerii medici, carora le-am dedicat o sesiune cu prezentari de cazuri clinice. Dorim ca acest eveniment sa devina manifestarea de referinta a Societatii Romane de Hipertensiune, pe care o vom organiza anual", a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.
Societatea Romana de Hipertensiune isi propune sa contribuie, alaturi de alte societati partenere, la progresul stiintific in domeniul hipertensiunii, la dezvoltarea unor programe de cercetare si de educatie medicala continua pentru imbunatatirea nivelului de informare al medicilor asupra HTA. Afilierea la Societatea Europeana de Hipertensiune ridica nivelul stiintific al Societatii Romane de Hipertensiune, aliniind-o astfel la standarde internationale. Mai multe detalii despre activitatea societatii gasiti si pe www.societate-hipertensiune.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro