Prima campanie de informare asupra bolii Lyme din Romania LYME - Boala cu 1000 de fete

octombrie 28, 2009

Afectiunea/Maladia Lyme nu este recunoscuta oficial ca endemica, insa raspandirea ei, atat pe glob, cat si la nivel national, este reala (estimare: exista aproximativ 8.500 pacienti cu Lyme in Romania conform http://www.wrongdiagnosis.com/l/lyme_disease/stats-country.htm). Νumai o buna informare asupra simptomelor bolii Lyme, precum si unele masuri de preventie, ne pot feri de acest pericol extrem.
In Romania sunt recunoscute deja anumite judete cu risc crescut: Cluj, Arad, Sibiu, Neamt, Botosani, insa aceasta statistica nu inlatura posibilitatea de a exista si alte zone semnificative, avand in vedere ca bacteria Borrelia Burgdorferi (raspunzatoare pentru Lyme) se dezvolta in regiuni cu multa fauna si destul de impadurite.
Contactata de numerosi pacienti din tara suferinzi de Lyme, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (A.N.P.P) a initiat campania de informare a medicilor si a publicului larg cu privire la boala Lyme, in parteneriat cu Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti (AMFB) si compania Houston NPA.
In vederea informarii comunitatii medicale se va organiza „Simpozionul Borrelioza/ Maladia Lyme: Boala cu 1000 de fete” – Prima Editie. Evenimentul va avea loc joi, 5 noiembrie, intre orele 16.00-18.00 si vineri, 6 noiembrie, intre orele 11.00-17.30, la Palatul Parlamentului – Sala Brancusi.

Scopul Simpozionului pe tema Lyme consta in crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru toti specialistii din domeniul medical, in vederea ridicarii nivelului de informare si a imbunatatirii comunicarii intre doctorii specialisti, pacienti si institutiile medicale.

Conferinta de presa pe tema Borrelioza/Maladia Lyme: Βoala cu 1000 de fete” va avea loc vineri, 6 noiembrie, ora 10, la Palatul Parlamentului – Sala Brancusi.

Organizatorii isi doresc cu aceasta initiativa sa informeze medicii si pacientii deopotriva cu privire la caracteristicile bolii si la depistarea acesteia, dar si de existenta suportului juridic oferit pacientilor cu Lyme in mod gratuit in cadrul A.N.P.P.
La acest eveniment vor participa invitati din tara si din strainatate, incluzand: medici specialisti de medicina primara, medici specialisti boli infectioase, precum si medici de alte specialitati care sunt interesati direct sau indirect de a afla mai multe detalii despre Lyme.

Boala cu 1000 de fete

”Am vazut pe picior o pata mare rosie, cu un cerc albui in interior. Nu am bagat-o in seama, am crezut ca este de la un paianjen sau cine stie ce urticarie de la mancare. Apoi am inceput sa resimt oboseala, sa transpir mult, sa imi simt capul greu si sa am dureri de spate cumplite. Am fost la medic; am urmat un tratament pentru gripa, dar durerile si starea generala de rau nu dispareau, ba chiar s-au amplificat si au devenit insuportabile. Am fost trimisa de la un doctor la altul – la medicul de familie apoi pe rand la neurolog, la reumatolog, la ortoped, psihiatru, apoi infectionist... care mai de care isi dadeau cu parerea, iar eu urmam tratament dupa tratament, iar simptomele tot le resimteam.”

Lyme este extrem de parsiva, deoarece simptomele sunt asemanatoare cu multe alte boli precum: gripa, scleroza multipla, Parkinson, Alzheimer-ul, reumatismul sau alte afectiuni extrem de grave. Se spune chiar ca ar putea „copia“ simptomele a circa 200 de boli. Afectiunea este relativ greu de diagnosticat si extrem de dureroasa; pacientul poate fi trimis de la un specialist la altul pana isi pierde rabdarea, renunta la investigatii si cade prada durerilor si bolii, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Aproape toti pacientii susceptibili de Lyme pot beneficia de tratamente psihiatrice pentru boli „inchipuite“. Fiecare pacient bolnav de Lyme “traieste” boala dupa propriul tablou de simptome. Exista niste manifestari comune, dar in rest pentru fiecare pacient conteaza in mod diferit vechimea bolii, numarul de agenti patogeni care au provocat infectia, dar si sistemul imunitar al individului sau tratamentele urmate pana la depistarea efective a bolii.
Semnul distinctiv al bolii Lyme este reprezentat de pata rosie circulara in forma de tinta, cu un cerc interior alb. Deoarece este posibil ca aceasta sa dispara la 2-3 zile de la muscatura, este recomandat sa fie fotografiata imediat dupa identificare. Aceasta imagine, impreuna cu un set de analize specific, ajuta medicul specialist sa stabileasca corect diagnosticul.

Metode de prevenire
Lyme nu se transmite de la o persoana la alta, ci numai prin muscatura capuselor si depinde de expunerea fiecaruia la aceste insecte; copiii si adultii care petrec mult timp in aer liber prezinta un risc crescut de a contracta Lyme. De asemenea, cainii si pisicile care stau in casa si prin preajma omului, se pot infecta cu bacteria bolii Lyme si pot transporta capuse infectate. Veterinarul recomanda metodele prin care se protejeaza animalul preferat de capuse si, implicit, persoanele dragi de boala Lyme.
Este de preferat sa se evite contactul direct cu solul si iarba fie cea din curte sau din padure. Se recomanda protejarea periodica a animalului de companie (caine sau pisica) prin aplicarea unor solutii speciale anti-paraziti externi, precum capusele sau puricii.
Din pacate, in Romania nu exista pe piata o solutie pulverizanta contra capuselor care poate fi aplicata si pe haine sau echipamente ca masura preventiva. Este indicata dezinfectarea curtilor si gradinilor cu insecticide speciale care pot fi gasite in farmaciile veterinare sau la firmele de dezinsectie.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro