Pretul porumbului a crescut cu peste 23% la vanzare, in ringul BRM

Bursa Romana de Marfuri (BRM) o organizat, vineri, 24 martie 2006 la sediul sau central din Bucuresti, licitatia publica deschisa cu strigare pentru vanzarea a 10 loturi de floarea-soarelui, soia si porumb.
Confom celor declarate de Mircea Filipoiu, Presedinte Director General al BRM, „aceasta licitatie se inscrie in strategia BRM de organizare a Ringului de tranzactionare a cerealelor, care raspunde necesitatii producatorilor, procesatorilor, comerciantilor si depozitarilor de pe aceasta piata de a stabili un pret corect, obtinut pe baza confruntarii directe a cererii cu oferta, intr-un cadru reglementat”. Dintre cele zece societati care au achizitionat documentatia de participare la licitatie, s-au inscris pentru procedura de vanzare sapte societati, care au indeplinit toate conditiile de participare.
Pentru cele trei loturi insumand o cantitate de 1345 tone de la pozitia „porumb”, s-au inscris sase societati, iar licitatia a inceput cu pretul de pornire de 260 RON/tona. Dupa o evolutie spectaculoasa a preturilor, licitatia a fost adjudecata, pentru fiecare dintre cele trei loturi, la pretul de 306 RON/tona si 320 RON/tona de catre SC AGF Cereal Rumena SRL cu doua loturi si SC Complexul de porci Braila SA cu un lot. Pentru fiecare dintre loturi s-a obtinut o crestere cu peste 17% si respectiv 23%.
La „floarea-soarelui”, s-au inscris patru societati, iar licitatia a inceput cu pretul de pornire de 610 RON/tona. Toate cele trei loturi au fost adjudecate de societatea SC Expur SA, la pretul de 645 RON/tona si respectiv 650 RON/tona. Pentru intreaga cantitate s-a obtinut o crestere medie a preturilor cu peste 5 %.
Soia a fost tranzactionata in patru loturi, insumand o cantitate de 1933 tone. S-au inscris patru societati, iar licitatia a inceput cu pretul de pornire de 610 RON/tona. Licitatia a fost adjudecata de societatile SC Expur SA si SC Complexul de porci Braila SA, la pretul de 655 RON/tona si 650 RON/tona. Pentru intreaga cantitate s-a obtinut o crestere medie a preturilor cu aproape 7%.
In ringul de tranzactionare al cerealelor de la BRM pot fi tranzactionate urmatoarele produse: grau, porumb, orz, soia, floarea soarelui, secara, ovaz, orez, rapita, sfecla de zahar, cartofi, ceapa, legume de camp si de sera, fructe si struguri precum si carcase de porcine, cabaline, ovine si pasare,

Avantajele vanzarii si/sau cumpararii in Ringul de Tranzactionare a Cerealelor la BRM sunt: obtinerea unui pret real si stabil, economie de timp si resurse prin aducerea intr-un singur loc a cererii si a ofertei, protejarea impotriva surplusurilor de stoc sau a discontinuitatilor de aprovizionare, accesul la informatii corecte si actuale legate pret, sortimente, calitate, conditii egale pentru participanti, transparenta, securitate financiara a tranzactiilor, conformitatea calitatii marfii cu specificatiile din documente, garantarea termenului de livrare.