Pretul graului din noua recolta in ringul bursier: 370 RON-tona

In perioada 25–29 septembrie 2006, Bursa Romana de Marfuri a organizat tranzactii pe Piata licitatiilor si pe Piata la disponibil in ringul cerealelor. Pe Piata la disponibil, BRM a organizat a doua sedinta de tranzactionare in ringul cerealelor. In cadrul acestei sedinte a fost tranzactionata o cantitate de 250 tone grau – greutate hectolitrica 79 si gluten 24% – care a fost adjudecata in totalitate la pretul de 370 RON/tona.

La BRM, pe Piata la disponibil sunt tranzactionate diferite categorii de produse fungibile: cereale si alte produse agro-alimentare – grau, orz, ovaz, floarea-soarelui, soia, animale in viu, carcase de animale abatorizate; produse petroliere si alte produse energetice – carburanti, combustibili de incalzire; alte marfuri fungibile – uleiuri, compusi chimici de uz industrial, metale.

In ultima saptamana a lunii septembrie, in ringul BRM si al punctelor de lucru din teritoriu, pe Piata licitatiilor s-au desfasurat 31 proceduri de achizitii si vanzari care au totalizat o valoare de peste 4,4 milioane dolari, la care imbunatatirea totala a preturilor s-a cifrat la 100.000 dolari.

Cea mai mare valoare de tranzactionare din ringul BRM, cifrata la peste 2,3 milioane dolari a fost inregistrata in cadrul licitatiei ordonate de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova, care a achizitionat servicii de copertare suprafete rutiere si transport. O alta valoare semnificativa a contractelor de achizitii a fost inregistrata de Nuclearelectrica care a achizitionat produse in valoare de 1,2 milioane dolari.

In perioada analizata, terminalele BRM au organizat 20 proceduri de achizitii si vanzari pe Piata licitatiilor, care au totalizat o valoare de tranzactionare de peste 650.000 dolari.
Topul punctelor de lucru ale BRM in teritoriu, situeaza pe primul loc Terminalul Piatra Neamt cu o valoare contractuala de 300.000 dolari, urmat de Constanta cu 250.000 dolari. (BRM)