Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut turcilor să boicoteze mărfurile franțuzești pe fondul poziției mai dure a Franței față de islamul radical. Într-un discurs televizat, el i-a îndemnat pe liderii mondiali să-i protejeze pe musulmani „dacă există opresiune împotriva musulmanilor în Franța”, transmite BBC.
Erdogan l-a criticat furios pe omologul său francez Emmanuel Macron pentru că s-a angajat să apere valorile secularismului după ce un profesor francez a fost decapitat pentru că le-a arătat elevilor la ore caricaturi cu profetul Mahomed.
Franța „nu va renunța la caricaturi”, a spus președintele Macron la începutul acestei săptămâni.
Reprezentările profetului Mahomed sunt considerate tabu în Islam și considerate jignitoare pentru mulți musulmani.
Dar secularismul de stat - sau laicitatea - este esențial pentru identitatea națională a Franței. Limitarea libertății de exprimare pentru a proteja sentimentele unei anumite comunități subminează unitatea, spune statul.
Erdogan a cerut boicotarea produselor franțuzești într-un discurs televizat luni.
„Nu acordați niciodată credit produselor care au etichete din Franța, nu le cumpărați", a spus el într-un discurs susținut la Ankara, adăugând că „liderii europeni ar trebui să-i spună președintelui francez să înceteze campania sa de ură".
Apelul lui Erdogan a venit după ce președintele francez, Emmanuel Macron s-a angajat să apere secularismul și să atace radicalismul islamic în urma uciderii lui Samuel Paty. Profesorul a fost decapitat pe 16 octombrie de Abdullakh Anzorov, în vârstă de 18 ani.
Franța este pe locul 10 în Turcia la importuri și pe locul 7la exporturi, potrivit Institutului de Statistică din Turcia. Mașinile franceze sunt printre cele mai vândute autovehicule în Turcia.
Cu două săptămâni înainte de atac, Macron a descris islamul ca pe o religie „în criză” și a anunțat noi măsuri împotriva „separatismului islamic”.
Şeful statului francez a ordonat „acţiuni concrete" și rapide împotriva propagandei islamiste radicale online şi „a cerut să se treacă rapid la acţiune şi să nu li se lase niciun răgaz celor care se organizează pentru a se opune ordinii republicane", a informat Palatul Elysee, la finalul unei reuniuni cu şase miniştri şi procurorul naţional antiterorist, Jean-François Ricard.
Franța are cea mai mare populație musulmană din Europa de Vest.
Turcia nu este singura țară care critică comentariile lui Macron. Și premierul pakistanez Imran Khan l-a acuzat duminică pe președintele francez că „a atacat islamul” într-un tweet, în timp ce produsele franceze au fost scoase din unele magazine din Kuweit, Iordania și Qatar. Proteste similare au existat și în Libia, Siria și Fâșia Gaza.
Germania și-a exprimat „solidaritatea” cu Emmanuel Macron după declarația președintelui turc.
„Sunt comentarii defăimătoare care sunt complet inacceptabile, mai ales după asasinarea îngrozitoare a profesorului francez Samuel Paty de către un fanatic islamist", a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.
Cererile de boicot ale lui Erdogan vin după luni de tensiuni crescânde între Franța și Turcia.
În timp ce ambele țări sunt membre ale NATO, ele susțin părți diferite în conflictul în curs dintre Armenia și Azerbaidjan, precum și în războiul civil din Libia.
Președintele Macron s-a ciocnit cu Erdogan și în legătură cu explorarea turcească a petrolului și gazelor în apele disputate din estul Mediteranei, unde Franța a desfășurat în august avioane și o fregată, pe fondul tensiunilor din regiune.
Apelul de boicot vine și a doua zi după ce Erdogan a spus că Macron are nevoie de un control al sănătății mintale din moment ce a ajuns să vorbească astfel despre islam. Comentariile sale au determinat Franța să-și revoce ambasadorul în Turcia pentru consultări.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro