Președintele trimite la reexaminare legea care dă Parlamentului dreptul să decidă data alegerilor parlamentare

octombrie 23, 2020

Președintele Klaus Iohannis trimite înapoi în Parlament pentru reexaminare legea care conferă Parlamentului dreptul de a decide data alegerilor parlamentare. Astfel, Iohannis își folosește toate pârghiile pentru a forța ținerea alegerilor la termenul de 6 decembrie, fixat prin Hotărâre de guvern, și a bloca Parlamentul în a obține la timp dreptul de a amâna alegerile până cel târziu la finalul lui martie.

Legea a venit la promulgare la președinte, după controlul de constituționalitate a CCR, iar Klaus Iohannis a ținut zece zile de ea înainte de a o trimite la reexaminare parlamentului.

Calendarul alegerilor parlamentare este deja foarte avansat, joi, 22 octombrie, fiind înregistrate și toate listele electorale depuse de partide, cât și candidaturile independente, pentru scrutinul programat de Guvern să aibă loc pe 6 decembrie.

Parlamentul acum va trebui să reanalizeze și să adopte din nou legea, lucru ce ar putea să dureze o săptămână sau mai mult, moment în care Klaus Iohannis o va primi la promulgare. Președintele nu va mai avea decât 10 zile la dispoziție pentru a semna, deoarece și-a folosit deja toate pârghiile constituționale, dar ea poate fi atacată din nou la CCR de către PNL sau USR.

În total, traseul acestei legi până la promulgare este între 36 și 45 de zile. Ceea ce înseamnă 22 noiembrie- 1 decembrie, arată o analiză făcută de Europa Liberă. Astfel va fi imposibil pentru Parlament să adopte la timp o lege care să mute alegerile parlamentare în luna martie.

În cererea de reexaminare e legii, Klaus Iohannis subliniază că, în urma hotărârii de guvern privind convocarea alegerilor, calendarul este deja avansat și „orice intervenție (cu excepția vreunei situații ce ar justifica prelungirea de drept a mandatului Parlamentului - starea de mobilizare, starea de război, starea de asediu sau cea de urgență) ce ar avea ca efect amânarea datei alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților s-ar putea constitui într-un abuz și o vătămare a drepturilor electorale ale cetățenilor români, și în special a celor din diaspora, în privința cărora procedurile sunt deja declanșate și se află în etape avansate".

În plus, intrarea în vigoare a legii ar reprezenta aduce incertitudine asupra tuturor procedurilor derulate până în prezent, inclusiv la situația rambursării de către Autoritatea Electorală Permanentă a sumelor aferente cheltuielilor efectuate cu respectarea condițiilor prevăzute

De asemenea, președintele Iohannis arată că orice intervenție legislativă cu mai puțin de un an până la data organizării alegerilor parlamentare la termen, respectiv cu mai puțin de 2 luni înainte de data expirării mandatului, nu face decât să bulverseze procesul electoral, invocând aici recomandările Comisiei de la Veneția.

În final președintele îndeamnă, în caz că Parlamentul își păstrează dorința de a decide el data alegerilor, la un dialog cu executivul.

„Guvernul este autoritatea care adoptă măsurile aferente combaterii efectelor crizei epidemiologice generate de pandemia de COVID-19 și asigură implementarea lor. Din această perspectivă, decizia cu privire la data organizării alegerilor parlamentare nu poate fi luată decât în strânsă corelare cu aceste măsuri, Guvernul fiind singura autoritate care are capacitatea administrativă și posibilitatea de a prezenta Parlamentului fundamentarea unei asemenea decizii", scrie Klaus Iohannis în cererea de reexaminare.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro