Presedintele Romaniei, Excelenta Sa Traian Basescu, s-a intalnit marti, 31 martie, la Palatul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei cu presedintii Camerelor de Comert si Industrie din tara, reuniti la Bucuresti pentru a discuta despre implicatiile acordului cu FMI asupra mediului de afaceri din Romania.
La masa dezbaterii masurilor economice trebuie sa existe si reprezentantul Camerelor de Comert, a afirmat presedintele Camerei Nationale, Mihail M. Vlasov, subliniind ca: avem multe atributii, suntem capabili si bine organizati si ne putem asuma si multe alte obligatii din componenta economica. Oamenii de afaceri si Camerele de Comert sunt pregatiti sa fie parteneri corecti si constructivi ai statului. Intelegand necesitatea cresterii rolului statului in economie, in reglementarea pietii si a activitatii antreprenoriale, Camerele de Comert doresc sa nu mai fie ignorate declarat si ostentativ de catre autoritatile locale.
In interventia sa, Vice Presedintele CCIR si Presedintele Camerei de Comert Industrie si Navigatie Constanta, Mihai Daraban, s-a referit la posibilitatea de externalizare a unor activitati ale statului avand in vedere experienta anterioara a Camerelor de Comert in ceea ce priveste administrarea Registrului Comertului: Cel mai putenic parteneriat public-privat existent in Romania.
Intr-o alta interventie, facuta de presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau, Doru Simovici, a subliniat capacitatea Camerelor de Comert si Industrie de a prelua anumite competente aflate in prezent in sarcina statului, de promovare a economiei romanesti, de atragere a investitiilor si de reorientare profesionala in functie de necesitatile reale ale companiilor romanesti, prin infiintarea ghiseelor unice.
Felicitand CCIR ca a reusit sa dea o pilda de reorganizare eficienta a unei structuri nationale, ce ar putea fi urmat cu repeziciune si de autoritatile administratiei de stat, Traian Basescu a prezentat obiectivele tintite prin acordul cu FMI - Uniunea Europeana, cu accent pe componenta care se va rasfrange in mediul de afaceri.
Acordul cu FMI si UE nu este un acord cu BNR si Ministerul de Finante, pentru ca ei sunt semnatarii, acordul este cu Romania, atat practic, cat si politic, a spus Presedintele Statului, facand apel la solidaritate. "Realizez ca a fost o puternica implicare a Sefului Statului in acest proces, dar consider ca implicarea oamenilor la varf este obligatorie si nu reprezinta doar un act de bunavointa. Situatia financiara se afla in dificultate si sprijinul real poate veni din zona politica", a spus Presedintele Romaniei.
"Acordul furnizeaza bani pentru Romania, avand ca obiectiv diminuarea efectelor crizei internationale. Mai mult, acordul isi propune ca, in momentul in care tarile de care depinde cresterea economica la nivel global, cum ar fi Statele Unite, Germania, Franta, Brazilia, sa inceapa relansarea economica, Romania sa se afle printre tarile care vor intra intr-un ritm de crestere.
Presedintele Traian Basescu a aratat ca nimeni nu stie cand lumea va iesi din criza, aratand ca unii specialisti, mai optimisti, sustin ca economia se va finaliza la sfarsitul anului 2010, in timp ce altii sustin ca abia in 2014 va exista o diminuare a crizei. Seful statului a opinat ca iesirea din criza, la nivel global, nu se va putea face prin metoda actuala, "bagand sume gigantice de bani in banci cu active pe pierdere".
Odata consumata aceasta criza economica, Romania se va confrunta cu perspectiva delocalizarii unor industrii care nu sunt legate de existenta materiilor prime pe teritoriul tarii noastre. De aceea, Presedintele Basescu a recomandat oamenilor de afaceri sa investeasca in turism si in industria alimentara (tinand cont ca in prezent romanii cumpara 70% din alimente din strainatate), lucru care ar duce la diminuarea facturii de importuri.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro