Presedintele nu il vrea pe Cioroianu in functia de ministru de externe

In urma unei discutii telefonice intre presedintele PSD, Mircea Geoana si Tariceanu, premierul a facut publica aceasta conversatie, gest considerat de Geoana a fi nefiresc. Drept consecinta, presedintele PSD a mai facut si alte dezvaluiri din cadrul convorbirii avute cu premierul, dezvaluriri care se gasesc in declaratia acestuia:

“Trăim într-o ţară în care toate lucrurile merg pe dos la vârful politicii româneşti. Preşedintele se vrea jucător, iar premierul, mai nou, se vrea mediator. Fiecare vrea să facă treaba altuia, dar uită să şi-o facă pe a sa. Preşedintele uită să fie preşedinte, dar îi place să fie şef peste miniştrii domnului Tăriceanu, iar primul-ministru uită să fie prim-ministru, dar vrea să pozeze în mediatorul-şef al ţării. Partidele aflate la guvernare uită să guverneze, dar vor, în schimb, să facă politică de opoziţie.

Într-adevăr, am avut o conversaţie telefonică cu domnul prim-ministru. Nu m-a informat că acest dialog firesc între primul-ministru şi liderul principalului partid de opoziţie va fi invocat de domnia sa în conferinţa de presă. Sunt surprins de faptul că nu a spus în conferinţa de presă ceea ce m-a informat în conversaţia telefonică, că preşedintele Băsescu a refuzat în mod clar propunerea ca domnul Cioroianu să fie numit ministru de Externe, conform propunerii PNL. De aceea, aş vrea să readuc în atenţie obligaţiile pe care şeful Guvernului le are în această ţară, în orice moment: minima responsabilitate a primului-ministru este să vină în faţa Parlamentului cu un Guvern restructurat, să vegheze ca pe 31 martie, când foaia de parcurs pe care va trebui să o prezentăm la Bruxelles să nu conţină elemente care să conducă la activarea unor clauze de salvgardare, şi să continue să lucreze cu mai multă asiduitate la o strategie autentică post-aderare, inclusiv pe problemele sociale grave pe care le avem în România.

Domnul prim-ministru se face că uită că este şi domnia sa parte şi cauză a crizei politice, alături de preşedintele Traian Băsescu. Uită că Guvernul Alianţei pe care îl conduce este parte şi cauză a crizei politice pe care o traversăm. Prioritatea absolută, în opinia Partidului Social Democrat, este rezolvarea acestei grave crize politice şi depăşirea blocajului instituţional la care asistăm în fiecare zi în relaţia între preşedinte, prim-ministru şi Guvernul României. Motivele invocate de premier pentru o eventuală amânare a alegerilor pentru Parlamentul European nu stau în picioare. Nu există o altă ordine a priorităţilor într-o democraţie. Prima prioritate şi absoluta prioritate este apărarea Constituţiei şi a legii fundamentale a ţării noastre. A doua prioritate este aceea de a asigura şi a da ţării un guvern eficace, stabil şi competent. Primul-ministru are de dat răspunsuri în faţa Parlamentului şi în faţa opiniei publice, abia după aceea putem discuta despre alegeri europene sau de alt tip de confruntări electorale. Prima prioritate este respectarea Constituţiei, a doua prioritate este asigurarea unui guvern care să aibă o minimă capacitate de a funcţiona şi abia în al treilea rând apare acest subiect legat de alegerile pentru Parlamentul European.

Poziţia partidului nostru rămâne neschimbată şi salutăm decizia Birourilor Permanente de a convoca săptămâna viitoare, în sesiunea Parlamentului României, a şedinţei reunite pentru iniţierea în Parlament a procedurii de suspendare a preşedintelui şi pentru declanşarea procedurii constituţionale de consultare a Parlamentului, pe baza solicitării preşedintelui României de declanşare a unui referendum pe tema votului uninominal.”