Preşedintele Iohannis participă la reuniunea Consiliului European

iunie 19, 2020

Președintele Iohannis va participa, vineri de la ora 11, la reuniunea Consiliului European care se va desfășura în format de videoconferință. 

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul reuniunii, vor fi abordate Planul de relansare economică şi Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit propuse recent de către Comisia Europeană, procesul de negociere a relaţiilor viitoare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii, precum şi subiecte de politică externă.

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii vor avea discuţii aprofundate cu privire la elementele incluse în pachetul de măsuri de relansare economică propus de către Comisia Europeană (Next Generation EU), prezentând poziţionările cu privire la aspectele de interes prioritar pentru statele membre. Ulterior acestei reuniuni, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va prezenta varianta revizuită a pachetului de negociere pentru viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi pentru Planul de relansare economică.

„Preşedintele României va menţiona că propunerile Comisiei Europene reprezintă o bună bază de pornire în negocieri, în vederea asigurării resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substanţiale din perioada post-criză COVID-19. Şeful statului va sublinia faptul că toate statele membre au nevoie de sprijin financiar în acest proces de recuperare economică, chiar dacă într-o măsură diferită, în condiţiile în care instrumentele şi mecanismele naţionale se dovedesc insuficiente într-un astfel de context. Astfel, asigurarea unui acces rapid şi eficient la finanţare pentru toate statele membre este esenţială pentru a permite acestora să diminueze daunele produse de criză. Preşedintele Klaus Iohannis va reafirma sprijinul României pentru avansarea negocierilor în vederea obţinerii, cât mai curând posibil, a unui acord final privind viitorul buget multianual al Uniunii, subliniind că viitorul buget ar trebui să fie substanţial, echilibrat şi capabil să răspundă preocupărilor statelor membre", arată Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, membrii Consiliului European vor discuta despre paşii de urmat în cadrul negocierii relaţiilor viitoare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii, având în vedere faptul că progresele obţinute până în prezent în procesul de negociere sunt limitate, existând un număr de domenii în care se menţin divergenţe importante între cele două părţi. 

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o discuție telefonică cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru pregătirea reuniunii Consiliului European.

Discuția a vizat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit și planul de redresare economică, propuse recent de Comisia Europeană.

„Președintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale ale României în procesul de negociere privind pachetul de propuneri al Comisiei Europene și a subliniat că aceste propuneri reprezintă o bază bună de negociere, în vederea asigurării resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substanțiale din perioada post-criză COVID-19. Totodată, Președintele României a evidențiat necesitatea de a ajunge cât mai curând posibil la un acord final privind viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027. Acest buget ar trebui să fie substanțial, echilibrat și capabil să răspundă nevoilor tuturor statelor membre”, arată Administrația Prezidențială.

Președintele Iohannis a insistat ca alocările pentru România să fie cât mai consistente atât pentru politica de coeziune, cât și pentru agricultură, mai ales în actualul context economic dificil, aceste politici fiind absolut necesare pentru stimularea investițiilor pe termen lung.

Președintele României a reiterat faptul că aceste politici, care și-au dovedit viabilitatea și importanța, rămân relevante mai ales în situația actuală, fiind principalele instrumente în reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre ale Uniunii.

Referitor la politica de coeziune, Președintele Klaus Iohannis a solicitat, de asemenea, o mai mare flexibilitate în absorbția sumelor alocate acestei politici. Astfel, Președintele României a susținut creșterea transferurilor între diferitele fonduri, o concentrare adecvată nevoilor reale ale României, menținerea ratelor de co-finanțare și pre-finanțare din actuala perioadă de programare 2014-2020, precum și păstrarea actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani.

Cu privire la Politica Agricolă Comună, Klaus Iohannis a pledat pentru suplimentarea pentru România a alocărilor pentru dezvoltare rurală.

În ceea ce privește plățile directe, președintele a solicitat continuarea procesului de convergență externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest.

Președintele Klaus Iohannis a salutat propunerea Comisiei Europene privind înființarea unui program nou dedicat domeniului sănătății - EU4Health și a insistat pentru asigurarea echilibrului geografic în ceea ce privește cadrul de implementare, subliniind că acest program trebuie privit într-o logică de cooperare și incluziune.

Referitor la Planul de redresare economică propus de Comisia Europeană, Președintele României a susținut asigurarea unui acces rapid și eficient la finanțare pentru toate statele membre, în vederea recuperării optime în urma crizei.

Președintele Iohannis a pledat pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate pentru redresarea economică. De asemenea, Iohannis s-a pronunțat pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce privește implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient.

În actuala perioadă de programare 2014-2020, România beneficiază de fonduri din bugetul Uniunii Europene în valoare de circa 45,6 miliarde de euro (în prețuri 2018), iar președintele Klaus Iohannis „face toate demersurile la nivel european, alături de Guvern, ca țara noastră să obțină fonduri semnificativ mai mari în următorul exercițiu financiar 2021-2027. Toate aceste fonduri vor putea fi accesate pentru proiectele destinate dezvoltării României în beneficiul cetățenilor”, arată sursa citată.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro