Președintele Iohannis, o nouă ședință privind gestionarea pandemiei

aprilie 29, 2020

Președintele Iohannis va avea miercuri, de la ora 12:30, o nouă ședință în care va discuta măsurile necesare pentru gestionarea pandemiei de coronavirus.

Conform agendei președintelui, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni vor participa Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

Președintele Iohannis va susține o declarație de presă la finalul ședinței.

Ședința vine pe fondul discuțiile de la nivelul autorităților privind măsurile ce vor fi impuse odată cu relaxarea restricțiilor anunțată pentru data de 15 mai.

Președintele Iohannis a avertizat marți că o relaxare prematură ar putea distruge toate rezultatele bune obținute până în prezent.

„Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viața noastră normală pe care am avut-o înainte de epidemie", a arătat Klaus Iohannis.

Președintele a anunțat și o serie de măsuri care vor rămâne în vigoare:

nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei,
nu vom putea, o vreme destul de bună, să ieșim, de exemplu, la restaurant sau la mall.
Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate, decât dacă avem un motiv foarte serios

De asemenea, autoritățile trebuie să stabilească dacă va fi prelungită după 15 mai starea de urgență sau vor merge pe o legislație secundară precum instaurarea stării de alertă.

„Decizia privind prelungirea stării de urgență sau instituirii stării de alertă o vom lua probabil săptămâna viitoare. Pot să vă spun că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență e aproape finalizată. Am vrut să fim pregătiți din timp pentru ambele variante, ca să nu mai fim în situația de la începutul epidemiei. Vreau să avem legislația clară, rezervele necesare, iar în toamnă să avem rezervele suficiente pentru un al doilea val sau pentru o altă boală", a arătat Klaus Iohannis.

Potrivit legii, starea de alertă „se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență”.

Conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor articolului 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.

Starea de alertă nu trebuie aprobată de parlament. Ea se aprobă prin hotărâre, de către CNSSU, cu avizul premierului.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro