Președintele Iohannis critică numirile politice făcute de PNL: Este inacceptabil

Președintele Klaus Iohannis a reacționat vineri față de numirile politice făcute de PNL și a criticat schimbarea inginerului Ovidiu Ianculescu, de la șefia Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Mureș cu un om de partid.

Recorder a scris că șeful Apelor Române, Ervin Molnar, a forțat schimbarea lui Ianculescu, un tânăr inginer de 36 de ani care a urcat trepele profesionale pe forțe proprii, fără afiliere politică, ajuns prin concurs în funcția de director în 2019, cu un om de partid.

„Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare”, a transmis vineri șeful statului.

„Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă”, spune Klaus Iohannis.

El a adăugat că „toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor” și s-a referit la „numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.”

„Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat”, a adăugat Klaus Iohannis.

Pentru a nu mai exista niciun dubiu, Iohannis a spus că se referă explicit la cazul de la Mureș, semnalat de mass-media, și a informat că a avut o discuție cu premierul Ludovic Orban despre „necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide.”

El a spus că i-a cerut premierului ca „măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii.”

Recorder a scris că Ovidiu Ianculescu, în ciuda tentativei șefului Apelor Române de a-l discredita într-o postare pe Facebook, nu este membru în niciun partid politic și și-a ocupat funcția de director prin concurs, având în spate o pregătire de specialitate cu studii în domeniu. Tot jurnaliștii de la Recorder au relatat că subordonații lui Molnar din corpul de control al Apelor Române ar fi intrat peste Ianculescu în birou și i-au cerut demisia, „după care pe postul său a fost numit un membru PNL, fără nicio pregătire în domeniu și fără niciun concurs”.

 

Sursa: europalibera.org