Președintele Bulgariei îi cere Guvernului să demisioneze

iulie 12, 2020

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, le-a cerut, sâmbătă, Guvernului și procurorului general să își dea demisia în timp ce mii de cetățeni au protestat atât în capitala Sofia, cât și în apropierea unei plaje de la Marea Neagră, față de corupția elitei politice.

„Caracterul mafiot al guvernului a împins bulgari de toate vârstele şi de diverse tendinţe politice să ceară respectarea legii”, a declarat preşedintele Rumen Radev, într-un apel către naţiune transmis la televiziune, relatează AFP, citat de Agerpres.

 

„Singura soluţie este demisia guvernului şi a procurorului general” care exercită un „şantaj” şi „încalcă prezumţia de nevinovăţie”, a adăugat şeful statului, extrem de critic la adresa premierului, pe care îl consideră a fi prea apropiat de oligarhi.

Comentariile lui Rumen Radev a fost făcute pe 11 iulie, după ce, cu două zile înainte, parchetul a făcut percheziții la sediul președinției. Perchezițiile la sediul președinției au fost făcute după ce Radev a spus că Serviciul Național de Protecție (NSO), responsabil de protejarea președintelui, premierului și a altor oficiali de rang înalt, ar trebui să înceteze să îl mai protejeze pe Ahmed Dogan, președintele onorific al Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (DPS).

Dogan este una dintre cele mai puternice persoane din Bulgaria, iar multă lume este de părere că DPS controlează sistemul juridic national, inclusiv parchetul general.

Președintele Radev a făcut aceste comentarii după ce s-a descoperit că membrii NSO i-au îndepărtat pe oamenii veniți să facă plajă în apropierea reședinței de vară a lui Dogan, cu toate că plaja era una publică. Câteva mii de protestatari au mers pe plajă pe 11 iulie cerând protecție egală pentru toată lumea și acces la plajă. Unii dintre protestatari s-au întors în capitală seara pentru a treia noapte de manifestații împotriva corupției și a Guvernului.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro