Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Răzvan Orăşanu va vizita luni, 6 martie, S.C. ELECTROPUTERE S.A. Craiova. Acţiunea are ca scop definitivarea strategiei de privatizare a societăţii şi răspunde invitaţiei adresate de sindicatele şi conducerea societăţii.
Vineri, 3 martie 2006, la sediul AVAS, Răzvan Orăşanu s-a întâlnit cu preşedintele holdingului austriac A-TEC Industries AG, Mirko Kovats şi au discutat pe tema privatizării Electroputere Craiova. Preşedintele A-TEC Industries, care făcuse în aceeaşi zi o vizită tehnică la Eletroputere, şi-a exprimat intenţia de a cumpăra acţiunile companiei craiovene în anumite condiţii. Problema societăţii este datoria de 30 de milioane de euro pe care o are către stat.
Conducerea AVAS va analiza posibilităţile de soluţionare a acestei probleme. Societatea lucrează la circa 20-30% din capacitate şi are nevoie de un program de restructurare şi de o infuzie de capital. Investitorii austrieci au apreciat că personalul este supradimensionat, la Electroputere fiind angajaţi 3.000 de oameni.
Precizăm că A-TEC Industries AG a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 1,1 miliarde euro, desfăşurând activităţi de producţie în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est: Franţa, Germania, Spania, Serbia, precum şi în China, India şi SUA. Grupul are în total 10.000 de salariaţi. A-TEC Industries AG este în prezent angajată într-un proces major de extindere şi dezvoltare.
Grupul îşi desfăşoară operaţiunile la nivel global prin intermediul a patru sub-grupuri, toate înregistrate în Austria:
· ATB Austria Antriebstechnik AG – producător de sisteme de propulsie electrice;
· Austrian Energy & Environment AG – furnizor de soluţii tehnologice ecologice de producţie a energiei. Producător de generatoare de aburi şi de centrale electrice pe biomasă;
· Montanwerke Brixlegg AG – activităţi metalurgice;
· EMCO Gruppe - producător de maşini-unelte.
Electroputere S.A. este o companie mare, cu un capital social de 124.67.54 mii ROL. AVAS deţine un pachet de 62,8259% de acţiuni, iar 37,1741% aparţin altor acţionari.
Compania a fost fondată în anul 1949 pentru a produce echipamente electrotehnice de curenţi tari pentru energetică şi transport feroviar. La început a fost structurată pe patru sectoare principale de producţie: maşini electrice rotative, transformatoare de putere, aparataj electric şi locomotive. În 1990, Electroputere s-a divizat în 7 societăţi comerciale. A devenit o societate de tip holding în 17 august 1994.
Electroputere SA este situată lângă drumul european E70, fiind amplasată la 2,5 km de aeroportul Craiova şi la 500 km de portul maritim Constanţa. Are o suprafaţă construită de 250.214 mp, suprafaţa totală fiind de 601.164 mp. Compania deţine o cale ferată uzinală racordată la reţeaua naţională prin staţia CFR Jiul.
Sistemul de management al calităţii / de mediu este certificat conform ISO 9001:2000/ISO 14001:2004.
În prezent, Electroputere are patru divizii de producţie:
1. Divizia de Servicii generale,
2. Fabrica de scule, dispozitive, verificatoare,
3. Fabrica de piese turnate şi forjate,
4. Fabrica de reparaţii şi modernizări de maşini unelte şi instalaţii tehnologice.
Informaţii de background:
Scurt istoric al procesului de privatizare
În data de 9 februarie 2006, Guvernul României a aprobat actul normativ iniţiat de AVAS, pentru schimbarea strategiei de privatizare a ELECTROPUTERE S.A. Craiova.
În prima etapă a acestui proces a fost revocată oferta AVAS, cu restituirea integrală către potenţialii ofertanţi a sumelor plătite. Urmează ca Autoritatea, în funcţie de situaţia societăţii şi de interesul investitorilor, să decidă asupra măsurilor ulterioare necesare pentru trecerea în proprietate privată.
Până acum, S.C. ELECTROPUTERE Craiova a mai fost anunţată la privatizare de patru ori, prin ofertarea întregului pachet de 62,8259% din acţiunile societăţii, fără a se finaliza cu încheierea unui contract de vânzare-cumpărare.
Ultima lansare la privatizare a avut loc în data de 21 noiembrie 2005, iar termenul de depunere, stabilit iniţial pentru 19 decembrie 2005, a fost prelungit de patru ori, la solicitarea potenţialilor investitori care au cerut de fiecare dată timp suplimentar pentru îmbunătăţirea ofertei. (AVAS)
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro