Italia a anunțat, la finalul săptămânii trecute, extinderea și pentru România și Bulgariei a carantinei obligatorii pentru 14 zile la intrarea pe teritoriul țării, ca măsuri de prevenire a răspândirii pandemiei de coronavirus.
Este pentru prima dată de la redeschiderea frontierelor când două țări europene au fost excluse de la libera circulație, subliniază presa italiană citată de Rador, iar decizia a „alarma carantinării printre îngrijitoarele românce și bulgare".
Publicația SKY TG24 subliniază că țările din Europa de Est reprezintă 40,9% din totalul menajerelor și îngrijitoarelor cu acte în regulă care își desfășoară activitatea în Italia, mai mult de 347.000 (date ISTAT din 2019). Iar mare parte dintre ele provin din Românie, țară cu o comunitate de peste 1,2 milioane de persoane în peninsulă.
Conform elaborărilor Observatorului Național Domina privind muncile casnice, 30% din populația provenientă din această țară este angajată în domeniul serviciilor casnice, scrie publicația italiană citată de Rador.
Iar decizia autorităților de la Roma de a impune carantina obligatorie nu a generat problemele doar pentru cele două comunități, dar a pus în alertă și întregul sector.
„Cea mai urgentă și mai importantă întrebare este aceasta: unde vor face carantina îngrijitoarele care coabitează cu bătrânii? Cu siguranță nu în casa angajatorului. Familiile nu au nicio obligație pentru șederile alternative și statul trebuie să deschidă hoteluri pentru acești muncitori care nu au unde să locuiască în timpul carantinei", a declarat Lorenzo Gasparrini, secretarul general al Domina.
El arată că deja sectorul este afectat de pandemia de coronavirus care a lovit puternic Italia în martie și aprilie.
„Din Europa de Est puține îngrijitoare se întorc și familiile caută muncitoare italience. Înregistrăm, de asemenea, o creștere îngrijorătoare a litigiilor de după lockdown", mai afirmă Gasparrini.
Un prim efect al deciziei autorităților italiene îl reprezintă renunță la concedii de frica de a sta în carantină și a efecte teste suplimentare la întoarcere.
Cea mai mare teamă care invită la prudență este că aceste muncitoare sunt în contact zilnic cu persoanele în vârstă și cu persoanele imunodeprimate: dacă nu se va lua nicio măsură, s-ar risca să se ajungă la un nou haos, precum s-a întâmplat în azilele de bătrâni, , arată publicația SKY TG24,
Totuși, angajatorii și lucrătorii cer să rezolve problemele menționate mai sus, pentru a evita neplăceri și dificultăți suplimentare pentru familii și îngrijitoare și pentru a nu pune întregul sector în genunchi.
În Italia există cea mai mare comunitate de români din afara granițelor țării: 1.207. 909, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică din Italia, preluate de MAE. Mulți dintre ei se află în aceste zile în vacanță în România.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro