Premiul Nobel pentru Literatură acordat poetei americane Louise Gluck

Premiul Nobel pentru Literatură 2020 a fost câștigat de către poeta americană Louise Gluck, pentru pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală. ”

 

Poeta Louise Glück a devenit primul scriitor american care a câștigat premiul Nobel pentru literatură în 27 de ani.

 

Unul dintre poeții de frunte ai Americii, Glück a câștigat premiul Pulitzer și Premiul Național al Cărții, abordând teme precum copilăria și viața de familie, utilizând deseori miturile grecești și romane.

Luni, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice. Ei au primit reputata distincție, pentru anul 2020, drept recunoaștere a eforturilor lor pentru „descoperirea virusului hepatitei C".

Marți, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat britanicului Roger Penrose și echipe de cercetători germano-americane formată din Reinhard Genzel şi Andrea Ghez, pentru lucrări în domeniul astronomiei.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătoarei franceze Emmanuelle Charpentier și celei americane Jennifer Doudna , două geneticiene care au creat "foarfecele molecular" capabil să modifice genele umane, un avans considerat revoluționar.

Laureatul cu Premiul Nobel pentru Pace va fi anunțat vineri, iar câştigătorul premiului pentru economie va fi anunţat săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii recenţi.

Premiile în sine – constând într-o medalie şi o diplomă – urmează să fie înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru pace, organizată la Oslo, a fost mutată într-o sală mai mică şi se va desfăşura cu un număr redus de invitaţi.

 

Sursa: europalibera.org

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro