Premiul Nobel pentru Economie acordat pentru studii privind licitațiile

octombrie 12, 2020

Economiștii americani Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson au câștigat Premiul Nobel pentru Economie 2020 pentru „îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei”.

Noile formate ale licitaţiei reprezintă „un exemplu minunat” al modului în care cercetările de bază pot ulterior genera invenţii de care va beneficia societatea. Laureaţii din acest an, Paul Milgrom şi Robert Wilson, de la Universitatea Stanford, au studiat cum funcţionează licitaţiile.

De asemenea, ei au folosit cunoştinţele dobândite pentru a schiţa noi formate ale licitaţiei pentru bunuri şi servicii care sunt dificil de vândut în mod tradiţional, cum ar fi frecvenţele radio. Au beneficiat de descoperirile lor vânzătorii, cumpărătorii şi plătitorii de taxe din întreaga lume.

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice. Ei au primit reputata distincție, pentru anul 2020, drept recunoaștere a eforturilor lor pentru „descoperirea virusului hepatitei C".

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat britanicului Roger Penrose și echipe de cercetători germano-americane formată din Reinhard Genzel şi Andrea Ghez, pentru lucrări în domeniul astronomiei.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătoarei franceze Emmanuelle Charpentier și celei americane Jennifer Doudna , două geneticiene care au creat "foarfecele molecular" capabil să modifice genele umane, un avans considerat revoluționar.

Premiul Nobel pentru Literatură 2020 a fost câștigat de către poeta americană Louise Gluck, pentru pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”.

Premiul Nobel pentru Pace în 2020 a fost acordat Programului Alimentar Mondial (WFP) din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii recenţi.

Premiile în sine – constând într-o medalie şi o diplomă – urmează să fie înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru pace, organizată la Oslo, a fost mutată într-o sală mai mică şi se va desfăşura cu un număr redus de invitaţi.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro