Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri lui cercătoarei franceze Emmanuelle Charpentier și celei americane Jennifer Doudna , două geneticiene care au creat "foarfecele molecular" capabil să modifice genele umane, un avans considerat revoluționar.
Acest premiul este decernat pentru "dezvoltarea unei metode de editare a genelor", cu "un instrument pentru rescrierea codului vieții", a subliniat juriul de la Stockholm.
Luni, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice. Ei au primit reputata distincție, pentru anul 2020, drept recunoaștere a eforturilor lor pentru „descoperirea virusului hepatitei C".
Marți, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat britanicului Roger Penrose și echipe de cercetători germano-americane formată din Reinhard Genzel şi Andrea Ghez, pentru lucrări în domeniul astronomiei.
Laureaţii premiilor Nobel pentru literatură şi pace vor fi anunţaţi tot în această săptămână, în zilele de joi şi vineri, iar câştigătorul premiului pentru economie va fi anunţat săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.
În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii recenţi.
Premiile în sine – constând într-o medalie şi o diplomă – urmează să fie înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.
Ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru pace, organizată la Oslo, a fost mutată într-o sală mai mică şi se va desfăşura cu un număr redus de invitaţi.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro