Premierul protejeaza mafia din Vama

Premierul Călin Popescu Tăriceanu protejează mafia din sistemul vamal. În ciuda acuzaţiilor de corupţie şi de clientelism formulate de preşedintele României, de fostul ministru de Finanţe şi de preşedintele ANAF, primul ministru refuză să facă schimbări în conducerea Vămii. Gelu Ştefan Diaconu, directorul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Theodor Anton, şeful Biroului Vamal Antrepozite şi Iulian Butnaru, directorul adjunct al Direcţiei Supraveghere şi Control Vamal, sînt doar trei dintre şefii Vămii care ar fi trebuit schimbaţi din funcţii.

În urmă cu o lună, preşedintele Traian Băsescu vorbea despre “numirile pe baze clientelare în funcţie de şef de vămi” şi promitea că va cere în scris Guvernului să facă schimbări la Vamă. La începutul lunii septembrie, Ionuţ Popescu declara că schimbarea sa din fruntea Ministerului Finanţelor Publice s-a datorat dorinţei sale de a face curăţenie în sistemul vamal. Tot atunci, Sebastian Bodu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF), spunea că în Vamă este mafie şi că vama este stat în stat.
Declaraţia lui Sebastian Bodu este cu atît mai gravă cu cît, teoretic, Autoritatea Naţională a Vămilor este în subordinea ANAF. Gelu Ştefan Diaconu, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor este şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Gelu Ştefan Diaconu a fost, din aprilie 1997 pînă în februarie 2001, director general adjunct al Direcţiei Generale a Vămilor, fiind, practic, mîna dreaptă a lui Nini Săpunaru. După alegerile din 2000, Diaconu a fost păstrat de PSD într-un post cheie, acela de director general adjunct al Direcţiei generale de soluţionare a contestaţiilor din Ministerul Finanţelor Publice. Numit şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor în 2 februarie 2005 de premierul Tăriceanu, Gelu Ştefan Diaconu s-a remarcat în cele 8 luni de cînd conduce Vama prin două lucruri. Mai întîi, printr-un scandal legat de un conflict de interese, soţia sa deţinînd un hotel în Bucureşti împreună cu doi patroni de magazine duty-free. În doilea rînd, printr-o serie de reorganizări şi numiri prin care apropiaţi ai săi au ajuns în funcţii cheie.

În 14 martie 2005, Gelu Ştefan Diaconu, a emis ordinul 396 prin care “punctele vamale înfiinţate în municipiul Bucureşti se rearondează în subordinea birourilor vamale”. În urma acestei „rearondări”, Biroul Vamal Antrepozite din Bucureşti a devenit cel mai important birou vamal din ţară. Şeful Biroului Vamal Antrepozite este Theodor Anton, un vechi apropiat atît al lui Gelu Ştefan Diaconu, cît şi al fostului preşedinte Ion Iliescu. Theodor Anton este vameşul pus sub învinuire pentru evaziune fiscală în afacerea contrabandei cu afişele lui Ion Iliescu din campania electorală din 1996. Theodor Anton, la acea vreme şef al Vămii Tîrguri şi Expoziţii, a aplicat pe documentele vamale o ştampilă, închizînd tranzitul, deşi destinatarul materialelor electorale nu-şi plătise obligaţiile faţă de stat.

Iulian Butnaru, directorul adjunct al Direcţiei Supraveghere şi Control Vamal, este şi el un apropiat al actualului şef al Vămii, Gelu Ştefan Diaconu. La începutul lunii august, Ionuţ Popescu, la acea vreme ministrul Finanţelor i-a cerut lui Iulian Butnaru să demisioneze. Cel schimbat a fost însă Ionuţ Popescu, Iulian Butnaru continuînd să îşi păstreze funcţia.
Iulian Butnaru a ocupat o funcţie similară celei în care se află astăzi şi în perioada în care Vama era condusă de Nini Săpunaru. După 2001, Butnaru a intrat în afaceri, înfiinţînd o firmă de consultanţă financiară, F&C CONSULTING CONT SRL. Asociaţii lui Butnaru erau Camelia Săpunaru, soţia fostului şel al Vămii, Ion Busuioc, în prezent director general în cadrul Direcţiei generale legislaţie impozite indirecte din Ministerul Finanţelor şi Tudorel Hărăbor, în prezent denunţat penal de o serie de păgubiţi ai MTS LEASING. F&C CONSULTING CONT SRL, firmă în care acum acţionar şi administrator a rămas doar Camelia Săpunaru, a fost firma de consultanţă financiară a MTS LEASING.
Înainte de 2005, F&C CONSULTING CONT SRL se ocupa între altele cu consultanţa pentru societăţilor comerciale care doreau să obţină rambursări de taxe de la Ministerul Finanţelor. De aceste rambursări se ocupă Direcţia generală de soluţionare a contestaţiilor din Ministerul Finanţelor, al cărei director general adjunct era Gelu Ştefan Diaconu.

În aprilie 2005, premierul Călin Popescu Tăriceanu declara că guvernul pe care îl conduce va stopa corupţia din vama românească. “Nu am de gînd să tolerez ciupercăria care a crescut în sistemul vamal” – spunea primul ministru. La 5 luni de la angajamentele premierului, Gelu Ştefan Diaconu, şeful vămii, este într-un evident conflict de interese, Theodor Anton, şeful celui mai important birou vamal din România, este omul de încredere al lui Ion Iliescu, iar Iulian Butnaru, directorul adjunct al Direcţiei Supraveghere şi Control Vamal, determină schimbarea ministrului Finanţelor Publice care îi ceruse demisia. (Mugur Ciuvică / preşedintele GIP)