Premierul Ludovic Orban a explicat luni seara, într-o conferință de presă, la șase luni de la preluarea puterii, care a fost strategia guvernului său în gestionarea crizei create de pandemia de coronavirus El a făcut referire atât la provocările create de virus cât și la problemele din sistemul de sănătate autohton, la pachet cu găsirea unui fond de rezervă al guvernului aproape gol.
El a spus că exact această strategie preventivă a fost cea care face posibil ca România să aibă mai puține cazuri și decese decât alte țări alături de care a pornit de pe poziții de egalitate.
„Guvernul a avut o atitudine preventivă. Noi diagnosticăm în funcție de necesități, în baza protocolului stabilit la nivelul OMS și care este promovat și de Comisia Europeană și a fost validat de Ministerul Sănătății prin INSP. Un indicator care arată gradul de răspândire este numărul de pacienți de la ATI, niciodată nu a fost depășit numărul de 260. Un alt indicator este numărul de decese. În timp ce în România sunt de ordinul sutelor, în Spania și Franța sunt de ordinul zecilor de mii, ca să nu mai vorbim de Belgia care are cel mai mare număr de morți la suta de locuitori”, a declarat premierul Ludovic Orban.
În ziua în care în România a apărut primul caz de COVID-19, Spania avea trei cazuri, iar în prezent România are 800 de decese în timp ce în Spania se înregistrează 25.000. Rezultatul, de 4,1 decese la sute de mii de locuitori, se datorează „atitudinii preventive” a guvernului, spune premierul Ludovic Orban.
„Astăzi în Spania sunt 247.000 cetățeni diagnosticați pozitiv, în România sunt 13.000, o diferență uriașă, care arată că măsurile severe au produs efecte și mai ales comportamentul cetățenilor a determinat o reducere a răspândirii virusului”, a spus Ludovic Orban
„În România sunt 4,1 decese la suta de mii de locuitori”, a anunțat șeful Executivului.
„A trebuit să luăm măsuri din mers, să întărim capacitatea instituțiilor implicate în bătălia COVID-19, să ne perfecționăm permanent. Epidemia ne-a prins fără stocuri, s-a făcut un efort uriaș, inclusiv diplomatic pentru că cererea era foarte mare și am apelat la toate resursele politice și diplomatice pentru a obține contractele. Lucrurile sunt sub control, am ajuns în situația în care putem să ne și permitem gesturi de umanitate cum ar fi sprijinul pentru Republica Moldova”, a mai spus Ludovic Orban.
Cât privește capacitatea de testare, el a amintit că s-a pornit de la câteva laboratoare cu o capacitate de câteva sute de teste zilnic, pentru că în acest moment să existe puse în funcțiune 60 de centre, cu o capacitate de 11.000 de teste zilnic.
„Vrem să ajungem la 15.000 de teste, vorbim de aparate RT PCR”, a spus Ludovic Orban.
De asemenea, au existat probleme în managementul spitalelor, cel mai adesea devenite focare de infecție, motiv pentru care s-a apelat, în baza prerogativelor oferite prin decretarea stării de urgență, la managementul medicilor militari.
Cât privește Direcțiile de Sănătate Publică, acestea au fost dezvoltate constant, prin întărirea capacității lor și transferarea de cadre medicale.
„Am suplimentat numărul de angajați cu 2.000 de locuri și pe măsură ce a crescut testarea, au crescut anchetele epidemiologice, Direcțiile de Sănătate Publice s-au dezvoltat constant”, a spus Ludovic Orban.
Am luat măsuri care nu au fost populare dar care și-au văzut efectul, a mai spus premierul făcând referire inclusiv la interzicerea exportului paralel de medicamente și echipamente de protecție necesare luptei împotriva COVID-19.
Citește și:
CORONAVIRUS LIVEBLOG. Ce se întâmplă în România și în lume. Informații verificate
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro