Premierul Ludovic Orban despre interzicerea privatizării companiilor de stat: o aberație

iunie 10, 2020

Premierul Lucovic Orban a declarat, miercuri, la Galați, că proiectul adoptat de Parlament care interzice pentru următorii doi ani orice privatizare sau vânzare de acțiuni ca fiind o aberație și a anunțat că va fi sesizată Curtea Cuonstituțională.

„Vă aduceți aminte (filmul - n.r) ”Ce vrăji a mai făcut nevasta mea”? Cam așa e ”Ce năzdrăvănii a mai făcut majoritatea PSD”. Nu cunosc proiectul de lege, trebuie să-l citesc. Trebuie să spun că îl vom ataca la CCR și nu e singurul proiect născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD. Noi suntem în procedură de listare a Hidroelectrica pe bursă, suntem în negocieri pentru dezvoltarea capacității CEC prin posibila intrare a unui investitor instituțional, fie BERD, fie altă bancă. Suntem în cursul unor proceduri de listare la bursă a altor companii pe care le pregătim. Cum să nu listezi companii pe bursă, că privatizarea poate fi o soluție de revitalizare a unor companii care nu funcționează? Chiar mi se pare o aberație”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax. 

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae prin care se prevede interzicerea, pentru doi ani, a vânzării participaţiilor statului la companii şi bănci la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie.

Liberalii au anunțat că vor ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională.

Proiectul de lege prevede suspendarea pentru o perioadă de doi ani, a oricăror operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Această prevedere nu se aplică operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat.

Proiectul mai spune că se suspendă, în mod corespunzător, dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998 și ale Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare.

În condițiile legii, statul român poate dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la societățile care desfășoară activități economice.

Potrivit expunerii de motive, Constituția României obligă statul să asigure protejarea intereselor naționale în activitatea economică. Aceste interese sunt reprezentate, între altele, de participațiile pe care statul le deține la companiile și societățile naționale, la bancă și la diverse alte societăți. Toate acestea sunt entități economice la care statul deține acțiuni, ca acționar unic sau în diverse cote de participare. 

Inițiatorul Șerban Nicolae spune că declararea stării de urgență „a modificat substanțial regulile după care funcționează economia românească, atât în plan intern, cât și în plan internațional. În esență, valoarea participațiilor fluctuează într-un ritm și în direcții greu de anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii și societăți la care statul român deține participații. În aceste condiții, pentru protejarea intereselor naționale în economie, se impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului român astfel cum este deținută în prezent.”  

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro