Premierul face apel: punerea în posesie a foştilor proprietari

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a adresat un apel prefecţilor, în videoconferinţa desfăşurată astăzi la Palatul Victoria, să ceară autorităţilor locale punerea în posesie, fără întârziere, a foştilor proprietari de terenuri şi imobile, de îndată ce aceştia obţin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

„România nu poate fi considerată un adevărat stat de drept câtă vreme proprietatea nu este respectată”, a afirmat şeful Executivului.

Premierul a spus că săptămâna viitoare, pe 14 iunie, Guvernul va prezenta în Parlament pachetul de legi privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. „Este posibil să avem o dezbatere pe acest proiect în condiţiile în care opoziţia va depune o moţiune de cenzură. Este dreptul constituţional şi democratic al opoziţiei”, a adăugat Premierul. Moţiunea de cenzură va fi dezbătută în Parlament pe 22 iunie.

Primul-ministru a afirmat că reforma proprietăţii urmăreşte principiul restituirii în natură, atât a imobilelor cât şi a terenurilor, acolo unde acest lucru este posibil.

În situaţiile în care restituirea în natură nu va fi posibilă, foştii proprietari vor fi despăgubiţi echitabil, prin acţiuni la Fondul Proprietatea.

„Statul va depune cote de participare valoroase la acest Fond şi trebuie menţionat că reacţia bursei a fost una foarte favorabilă”, a spus Primul-ministru.

În ceea ce priveşte reforma în domeniul justiţiei, şeful Executivului a arătat că pachetul de legi susţinut de Guvern are drept scopuri celeritatea actului de justiţie, creşterea încrederii cetăţeanului în justiţie şi respectarea principiilor statului de drept.

De asemenea, a explicat premierul Tăriceanu, promovarea pachetului legislativ face parte din respectarea angajamentelor asumate de România în negocierile cu Uniunea Europeană, la Capitolul Justiţie şi Afaceri Interne.