Preluarea mandatelor de către noii primari întârziată de neclarități legislative

Primarul ales al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că va prelua mandatul cu o întârziere de 7-10 zile. Situația este cauzată de unele prevederi noi din Codul Administrativ care obligă edilul general să preia mandatul odată cu Consiliul General, iar componența celui din urmă nu a fost validată de instanță.

„Codul administrativ spune că primarul general îşi preia mandatul (depune jurământul) odată cu Consiliul General. Şi primarul şi Consiliul trebuie validaţi anterior de instanţă. Codul administrativ are o formulare uşor neclară asupra instanţei competente pentru Bucureşti: primarul şi consiliul sunt validaţi de judecătoria în raza căreia se află circumscripţia în care au avut loc alegeri”, a arătat Nicușor Dan pe Facebook.

Mandatul lui Nicușor Dan a fost deja validat, dar la Consiliul General a apărut o întârziere pentru că Tribunalul Bucureşti a trimis dosarul de validare a consilierilor generali la Judecătoria Sector 1.

„După motivare (peste 1 – 2 zile), dosarul va ajunge la Judecătoria Sector 1. Probabil Judecătoria va trimite la Tribunal. Se va constata conflict de competenţă şi dosarul va ajunge la Curtea de Apel, care va trimite la Tribunal. După asta vom mai aştepta două zile pentru un eventual apel", a explicat primarul ales al Bucureștiului situația creată.

Tribunalul Bucureşti l-a validat, luni, pe Nicuşor Dan în funcţia de primar general al Capitalei. El ar fi trebuit să depună vineri jurământul de învestire.

Potrivit datelor BEC, Consiliul General al Municipiului Bucureşti va fi format din PSD, USR-PLUS, PNL şi PMP, singurele partide care au trecut pragul electoral.

PSD va avea 21 dintre cele 55 de mandate de consilieri, urmat de USR-PLUS cu 17 mandate, PNL cu 12 mandate şi PMP cu 5 mandate.

Întârzieri au loc și la sectoare. De exemplu, instanța a validat abia astăzi, 15 octombrie, mandatului câștigat de Clotilde Armand la Sectorul 1.

La Primăria Sectorului 1, PSD a cerut renumărarea voturilor sau reluarea scrutinului, solicitări respinse de birourile electorale.

 

 

Sursa: europalibera.org