Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le-a transmis procurorilor, la deschiderea webinar-ului „Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19”, să urmeze și calea banilor aflați la mijlocul infracțiunilor și nu doar făptașii.
„Puneți întotdeauna sintagma „follow the money” ca factor primordial în planurile de anchetă. Folosiți toate mijloacele disponibile pentru a urmări și recupera activele din jurisdicția noastră națională și nu numai", a transmis Cătălin Predoiu, citat de un comunicat de presă al Ministerului Justiției.
„Urmăriți banii rezultați din infracțiuni, nu numai infractorii, luați-le banii produși prin infracțiuni, luați-le tot ce au furat. Sunt banii Ministerului de Finanțe", a subliniat oficialul român în discursul susținut în deschiderea evenimentului.
În cadrul webinar-ul "Investigarea atacurilor de tip Ransomware în timpul Pandemiei Covid-19”, Predoiu a mai spus că investigarea formelor complexe de criminalitate, națională și internațională, implică nu doar un nivel ridicat de specializare, ci și o bună cooperare între toate agențiile de aplicare a legii.
„Această pandemie oferă diverse oportunități infractorilor de a ataca instituțiile medicale critice și de a dezvolta o adevărată piață paralelă pe dark web cu produse de sănătate, indiferent dacă sunt originale sau contrafăcute. Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la această amenințare a fost un pas important. (...) Cu toate acestea, acum trebuie să mergem mai departe cu anchetele și urmărirea penală a faptelor infracționale", a declarat Predoiu.
El a spus că, recent, în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creștere a infracțiunilor cu privire la materialele pentru spitale. Infractorii care pretind că vând echipament medical au obținut transferuri de la companii private sau chiar din sectorul public, adică spitale. De asemenea, au livrat produse medicale falsificate sau periculoase și au obținut profit substanțial din această activitate ilicită. Aceste transferuri ilegale se fac de obicei rapid, în mai multe jurisdicții, și prin implicarea mai multor conturi bancare, în multe cazuri scăpând de sub controlul autoritățile legale din cauza rapidității acțiunilor lor.
„Timpul este de o importanță crucială atunci când este vorba de spălarea banilor prin transferuri online. În acest caz, probabil mai mult decât în orice alt tip de infracțiuni, este vital să reacționăm instantaneu. Prin urmare, vă încurajez pe toți să găsiți rapid soluții și să acționați și mai repede. Mediul criminal de astăzi s-a schimbat și luptăm cu o combinație periculoasă de inovație și produse IT inovatoare", a afirmat Predoiu.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite la București, în colaborare cu Programul în Domeniul Criminalității Informatice și Proprietății Intelectuale (ICHIP) din cadrul Departamentului de Justiție al Statelor Unite, FBI, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO) din cadrul IGPR și Biroul Internațional Împotriva Stupefiantelor și de Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite.
În cuvântul său de deschidere, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, a declarat că Statele Unite sprijină cu toate resursele lupta Ministerului Justiției pentru a repara prejudiciile produse statului de drept în România.
„Aș dori să îi mulțumesc prietenului meu, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru întrega muncă depusă și dedicația de care dă dovadă în reconstrucția și întărirea statului de drept în România. Este o sarcină dificilă, dar, cu oameni ca el la conducere, statul de drept va prevala.”
Totodată, Adrian Zuckerman a subliniat că „Statele Unite și președintele Trump îi salută pe toți oamenii puternici moral și integri. Vom fi alături de ei și de poporul român sprijinindu-i cu toate resursele disponibile în lupta lor pentru protejarea oamenilor din România și pentru menținerea statului de drept. Poporul român nu va uita și nu va ierta lașitatea și complicitatea celor care caută să slăbească justiția și statul de drept.”
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a mulțumit ambasadorului Zuckerman pentru sprijinul oferit și a numit colaborarea cu Ambasada SUA la București, „o piatră de temelie în strategia de acțiune împotriva criminalității interne și internaționale”.
Partea practică a webinar-ului, la care au participat procurori specializați și polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, a constat în testarea capacitații de reacție a specialiștilor români din domeniul criminalității informatice în urma simulării unui atac informatic asupra unei entități publice implicate în gestionarea situațiilor impuse de pandemia de Coronavirus.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro