Ministerul Justiției a anunțat demiterea directorului și directorului adjunct al Penitenciarului Drobeta Turnu-Severin pentru modul în care a fost emis procesului-verbal care a condus la cererea de eliberare a deținutului Ion Turnagiu, bărbatul condamnat pentru cinci crime și eliberat înainte de termen care a incendiat vineri seară o fată de 17 ani care îl acuzase de viol.
De asemenea, Cătălin Predoiu a dispus sesizare Inspecției Judiciare a CSM privind decizia Tribunalului Mehedinți de liberare condiționată a deținutului Ion Turnagiu.
O altă sesizare a fost făcută de Ministerul Justiției pentru efectuarea unui control tematic privind modul de respectare a acelorași dispoziții legale, la nivel național, având în vedere că această problemă a devenit recurentă și s-a manifestat din plin și în cazul legii privind recursul compensatoriu, cu consecințe grave asupra siguranței cetățeanului.
Deciziile Ministerului Justiției de marți:
Ministrul Justiției l-a demis din funcție, astăzi, 16 iunie 2020, pe directorul Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, în urma evaluării procesului-verbal nr.20020/169 din 28.03.2019 emis de Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin privind deținutul Ion Turnagiu.
Ministrul Justiției l-a demis din funcție, astăzi, 16 iunie 2020, pe directorul adjunct al Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin, în urma evaluării procesului - verbal nr.20020/169 din 28.03.2019 emis de Penitenciarul Drobeta - Turnu Severin privind deținutul Ion Turnagiu.
Ministrul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, astăzi, 16 iunie 2020, sesizarea Inspecției Judiciare a CSM în vederea efectuării de verificări cu privire la modul de respectare a dispozițiilor legale care reglementează liberarea condiționată în dosarul 3349/225/2019 al Tribunalului Mehedinți privind cererea de liberare condiționată a deținutului Ion Turnagiu.
Ministrul Justiției a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, astăzi, 16 iunie 2020, sesizarea Inspecției Judiciare pentru a efectua un control tematic privind modul de respectare a acelorași dispoziții legale, la nivel național, având în vedere că această problemă a devenit recurentă și s-a manifestat din plin și în cazul legii privind recursul compensatoriu, cu consecințe grave asupra siguranței cetățeanului.
Reamintim că bărbatul condamnat pentru cinci crime și eliberat înainte de termen a incendiat vineri seară o fată de 17 ani din Drobeta Turnu Severin. Tânăra este în stare critică, are arsuri pe 80-90% din suprafața corpului, este intubată și respiră cu ajutorul aparatelor.
Ion Turnagiu, 45 de ani, a intrat peste fată în locuință a aruncat pe ea o sticlă de benzină și i-a dat foc. Tragedia s-a petrecut în comuna Dârvari, din județul Mehedinți.
Turnagiu a fost condamnat în 1993 după ce a omorât cinci oameni, pe care i-a jefuit. El a fost eliberat condiţionat în mai 2019 de doi judecători care au considerat că criminalul s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
Tânăra este internată în acest moment la spitalul de arşi din Bucureşti şi se zbate între viaţă şi moarte. Pe 13 iunie, Ion Turnagiu a fost arestat preventiv pentru tentativă de omor.
Fata depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva lui pentru viol și agresiune, iar bărbatul i-a dat foc ca să se răzbune.
Primele crime ale lui Turnagiu au fost săvârșite în martie 1993, pe când avea 18 ani. A ucis doi bătrâni din Calea Rahovei, pe care i-a jefuit. Apoi, în toamna aceluiași an, a ucis o femeie însărcinată în luna a şaptea, tot pentru a o jefui. Alte două victime au fost ucise în apropierea gării din Drobeta Turnu Severin, tot pentru jaf.
Citește și:
De ce a fost eliberat condiţionat criminalul condamnat pe viaţă care a incendiat o fată de 17 ani, care se află acum în stare critică
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro