Predoiu propune ca unitatea de suport a Parchetului European în România să fie plasată la DNA

mai 15, 2020

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu propune ca unitatea de suport a Parchetului European în România să fie plasată la DNA, fără ca această localizare să presupună vreo subordonare a unei structuri față de cealaltă, propunerea sa fiind, spune el, doar o „soluție logică, având în vedere competențele legale și expertiza Direcției”.

„Ministerul Justiției sprijină constituirea Parchetului European prin măsuri concrete luate în acord cu concluziile Consiliului JAI de la Zagreb, din 23 ianuarie 2020. În acest scop, a pus în dezbatere publică un proiect de lege. Aștept cu interes contribuții și observații din partea sistemului judiciar, asociațiilor, a tuturor celor interesați constructiv de proiect. Proiectul prevede ca unitatea de suport în România a Parchetului European să fie plasată la DNA, soluție logică având în vedere competențele legale și expertiza Direcției, armonizată cu prefigurata competență a Parchetului European. Aceasta nu înseamnă că DNA se va îngloba sau subordona ierarhic și funcțional Parchetului European, ci își va păstra statutul și poziția în cadrul Ministerului Public din România”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul întâlnirii de vineri cu procurorul general al României, Gabriela Scutea, și cu procurorul șef DNA, Crin Bologa.

Discuțiile au vizat proiectul de lege pus în dezbatere publică privind punerea în aplicare a unor forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), precum și stadiul progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, transmite Ministerul Justiției.

Totodată, Ministrul Justiției a precizat că va susține „cu fermitate în cadrul JAI (Consiliul Justiție și Afaceri Interne - n.r.) dotarea Parchetului European de către Uniunea Europeană cu un buget acoperitor, inclusiv pentru operațiunile de suport și procedurile desfășurate în cadrul acestora de către parchetele naționale desemnate ca unități de suport.”

Consiliul JAI este o structură a Consiliului UE, constituit din miniștrii de Justiție și ai Afacerilor Interne din statele membre.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European.  

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro