Ministerul Justiției face o serie de precizări cu privire la hotărârea pronunțată joi de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în urma căreia România a fost amendată cu trei milioane de euro pentru că nu a transpus în legislația națională, integral și în termen, directiva europeană privitoare la combaterea spălării banilor.
MJ amintește că directiva avea termen limită de adoptare 26 iulie 2017 și că a fost adoptată de guvern și de parlament în 2018. Este vorba de guvernul PSD și de parlamentul controlat de PSD.
„Pentru corecta informare a opiniei publice în ceea ce privește atribuțiile Ministerului Justiției în procedurile legate de transpunerea Directivei 2015/849/UE în legislația națională a României, facem următoarele precizări :
Directiva trebuia transpusă în legislația națională a României până la data de 26 iunie 2017.
La data de 31.05.2018, proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor și finanţării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost aprobat de Guvern și a fost înaintat către Parlamentul României pentru dezbatere în procedură de urgență.
Proiectul de lege a fost adoptat, cu amendamente, de Senat, la data de 24.09.2018 și de către Camera Deputaților la data de 24.10.2018, iar după reexaminare, a fost adoptată de către Senat în data de 18.03.2019 și de către Camera Deputaților în data de 26.06.2019.
Legea a fost promulgată de către Președintele României, devenind Legea nr. 129/2019”, transmite Ministerul Justiției într-un comunicat remis presei vineri.
România a fost amendată de CJUE cu 3 milioane de euro pentru că guvernul PSD nu a transpus în legislația națională directiva UE privitoare la spălarea banilor.
România și Irlanda au fost obligate joi de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la plata către Comisie a unei sume forfetare în cuantum de 3 milioane de euro și, respectiv, 2 milioane de euro pentru că nu au transpus complet, în termenul prevăzut, Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.
Directiva 2015/8491 urmărește să prevină utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor și al finanțării terorismului.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro