Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune că dezvăluirile făcute de predecesorul său din guvernul PSD, Tudorel Toader, privind cererile pe care Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi Viorica Dăncilă i le adresau la sediul PSD, de promovare a legislaţiei pentru amnistie şi graţiere, arată „caracterul mafiotic al guvernării PSD''.
"Nu cred că a fost singura întâlnire, dacă urmărim politicile legislative promovate de guvernarea PSD, ne dăm seama că acest tip de practică şi exerciţiu a însoţit întreaga durată a guvernării PSD. Nu cred că a fost o întâlnire punctuală, izolată, ar fi o întrebare suplimentară la care ar trebui să răspundă domnul Toader, dacă au mai existat şi alte astfel de întâlniri. În orice caz, ceea ce ne spune domnul ministru Toader arată de data aceasta, fără niciun fel de dubiu, ceea ce lumea din stradă a susţinut multă vreme, caracterul mafiotic al guvernării PSD, arată coaliţia împotriva justiţiei, o coaliţie politică, o conspiraţie politică ce a călcat în picioare principii, a presat magistraţii, a încercat să intimideze procurorii, a oprit lupta anticorupţie, a încercat să trimită în derizoriu valori fundamentale, instrumente de cooperare internaţională judiciară. Tot ce a muncit România, prin sistemul judiciar, prin mediul politic, prin societatea civilă, în anii de după aderarea la UE, tot ce a încercat România să facă bine în domeniul justiţiei, a fost tocat mărunt în această guvernare mafiotică pesedistă, acum o putem spune foarte bazat, sunt propriile lor cuvinte. Este revoltător ceea ce ni se spune", a afirmat Predoiu, într-un interviu la postul Realitatea Plus, citat de Agerpres.
El a subliniat că această discuţie între cei trei demnitari ai fostei guvernări şi fostul ministrul Tudorel Toader a avut „un caracter ilegal''
„Ar fi o discuţie normală într-o societate normală, într-o discuţie dintre Legislativ şi Executiv, dar când doi dintre cei care au participat la această discuţie despre amnistie, despre graţiere, despre reducerea termenului de prescripţie a răspunderii penale, aveau la momentul respectiv dosare în cercetare, în judecată, în diferite faze ale procedurii penale, nu mai este o discuţie normală, ci dimpotrivă arată caracterul interesat, deliberat, ilegal chiar al acestei discuţii. (...) Deci locul ne arată mult, pentru că nu e vorba nici de sediul Parlamentului, al Ministerului Justiţiei, nici de clădirea Guvernului, în care se întâlnesc legislatori, membri ai Executivului în mod frecvent ca să discute politici. Nu, era clădirea de partid, a celor care comandau această lovitură devastatoare, încă una, pe lângă cele aplicate la adresa justiţiei", a menţionat Cătălin Predoiu.
Titularul de la Justiție crede că nu a fost singura întâlnire de acest fel, că întâlnirea a avut un precedent și urmări, fiind o „practică” a guvernării PSD.
„Cred că avut un precendent și a avut și urmări. Nu cred că a fost singura întâlnire. Acest tip de practică a însoțit întreaga durată a Guvernării PSD. E o întrebare suplimentară pentru Toader: a fost singura întâlnire sau au fost și altele? Vedem ce a zis lumea în stradă, guvernul mafiot PSD. Ei au călcat în picioare justiția, au încercăt să ducă în derizoriu sistemul judiciar. Tot ce a încercat România să facă bine în anii de după aderarea la UE a fost tocat mărunt de PSD. Este revoltător ceea ce se spune. Doamna Dăncilă, un premier de paie, în mâna a doi oameni care voiau să submineze justiția. Nu vorbim de un loc oficial. Era clădirea de partid a celor care comandau această lovitură devastatoare la adresa Justiției, unde a avut loc întâlnirea de care spune domnul Toader."
Predoiu crede că Tudorel Toader nu face dezvăluiri complete şi că ar trebui să relateze şi faptul că această legislaţie, ca şi OUG 13, a fost blocată în primul rând de angajaţii Ministerului Justiţiei.
„Ei au ridicat excepţii, ei au arătat că nu e bine ce se face, au făcut adevărate proteste în interiorul ministerului", a spus Predoiu, care a adăugat că Toader a fost blocat şi de „discuţiile dure'' cu partenerii europeni.
Predoiu spune că dezvăluirile arată ce ar putea avea românii din nou la conducerea ţării, dacă nu nu se prezintă la vot.
„Ce pot spune ca ministru de justiție este caracterul mafiotic al guvernului PSD. E important ca oamenii să meargă la vot. Noi am sesizat la vremea respectivă caracterul eterogen al acestor măsuri. Faptul că aceste propuneri nu sunt corelate ne arată că vin din diverse surse și că nu au trecut prin Ministerul Justiției. Domnul Toader s-a spălat pe mâini de răspundere, a pasat la Parlament răspunderea”, a mai spus Predoiu.
Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a vorbit într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu despre presiunile PSD pentru mutilarea legislaţiei penale.
Întrebat dacă fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost cel care îşi dorea cu adevărat aceste modificări, Toader a explicat că i s-a cerut „insistent” să promoveze OUG pentru modificarea Codului Penal. „O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului”, a dezvăluit Toader, citat de Adevărul.
„Ălea două decizii ale CCR vizând Codurile Penale, Codul de Procedură Penală, care au declarat multe soluţii neconstuţionale în controlul aprior, deci înainte de a intra legea în vigoare, deci niciuna din soluţiile acelea nu au plecat de la ministerul Justiţiei. Au plecat din alte centre din astea sau din comisia specială, chiar din Parlament”, a declarat fostul ministru reluând o declarație mai veche privind „centrele de reflecție”.
Toader spune că lui şi premierului de atunci, Viorica Dăncilă, i s-ar fi cerut „insistent” să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă pentur modificarea Codului Penal. „Acum cu privire la conţinutul legii, eu aş spune doar aşa. Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori. O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului. Eram patru din ţara asta, din care era şi doamna prim-ministru şi ni se cerea să promovez OUG pentru modificarea Codului Penal Procedură Penală. Cu ce rămăsese de la CCR, inclusiv propunerile plecare de la ministerul Justiţiei în acord cu deciziile Curţii. Şi eu atunci am stat patru ore jumate. Era o zi care veneam din străinătate, eram obosit. Dar era un soi de oboseală care te întăreşte. Patru ore am stat, am ascultat şi argumentul meu a fost forte, să spunem. „Care este urgenţa ca să modifici Codul Penal prin OUG, să reduci termenul de prescripţie?” Pentru că eu am fost judecător 10 ani de zile. Am contribuit oarecum la cristalizarea celor 4 criterii după care se măsoară urgenţa unei OUG şi nu era niciuna. Aţi început în Parlament. Aveţi în Parlament procedură accelerată de urgenţă, finalizaţi în Parlament nu la Guvern. Sigur, eu ştiam că în momentul ăla eu mi-am semnat plecarea din Guvern, dar ea era inevitabilă. Să vă mai zic ceva, încerc o formulare prudentă. Veneau proiecte din astea, tot felul de sugestii, iniţiative”, a mai declarat Tudorel Toader.
Viorica Dăncilă a confirmat dezvăluirile făcute de Tudorel Toader în legătură cu presiunile exercitate de Liviu Dragnea pentru a scăpa de puşcărie. Viorica Dăncilă spune că întâlnirea pe tema amnistiei şi graţierii a avut loc la sediul PSD din Băneasa, unde Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au susţinut varianta ordonanţei de urgenţă. ”Eu mai mult am ascultat”, spune Dăncilă.
”Da, a avut loc acea întâlnire în patru, la sediul PSD din Băneasa. Au fost prezenţi Dragnea, Tăriceanu, Tudorel Toader şi eu, în calitate de premier. Îmi amintesc perfect că domnului Tudorel Toder i s-a solicitat amnistie şi graţiere. Domnul Dragnea şi Tăriceanu au susţinut varianta ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea. A fost o discuţie foarte aplicată, în termeni juridici, între domnii Dragnea, Tăriceanu şi Tudorel Toader. Eu mai mult am ascultat. Fiind premier, nu puteam să iau o decizie fără un act venit din partea Ministerulul de Justiţie. Trebuia să am un act normativ şi nu l-am avut”, a declarat Viorica Dăncilă.
Întrebată dacă discuţia s-a terminat cu o concluzie, în care Tudorel Toader fie să refuze, fie să accepte propunerea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă a răspuns: ”Nu. Întâlnirea din Băneasa nu s-a terminat cu o concluzie clară. Urma să mai aibă loc alte întâlniri”.
Pe 18 aprilie 2019, Dăncilă i-a cerut demisia lui Tudorel Toader după ce a Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic pentru că a refuzat să iniţieze ordonanţa salvatoare. Tudorel Toader și-a publicat demisia pe pagina sa de Facebook.
Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman, la o zi de la eșecul răsunător pe care PSD l-a înregistrat la alegerile europarlamentare.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro