Precizari MAE privind informatiile aparute in presa care pun la indoiala capacitatea scutului anti-racheta de protectie a SUA si a aliatilor europeni

Referitor la informatiile aparute in presa care pun la indoiala capacitatea scutului anti-racheta de a proteja SUA si a aliatilor europeni, MAE a avut in cursul zilei de sambata, 9 februarie 2013, o serie de contacte de clarificare cu partea americana, inclusiv o convorbire telefonica a secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spatiala si de aparare.

Din aceste contacte si discutii a rezultat cu claritate ca partea americana este ferm angajata, in continuare, in realizarea Abordarii Europene Adaptive Graduale (EPAA) de aparare anti-racheta, proiect care asigura deja protectia initiala a tarilor NATO si a trupelor americane dislocate in Europa. De asemenea, ca planurile si calendarul agreat pentru operationalizarea sitului Deveselu vor continua asa cum au fost convenite, ele nefiind contestate de briefingul Government Accountability Office pentru Congresul SUA. De altfel, conform precizarilor facute de partea americana, acest briefing nu este (inca) public si, oricum, nu exprima in mod necesar pozitia Congresului SUA.

Din informatiile disponibile nu rezulta ca briefingul in cauza ar pune sub semnul intrebarii EPAA in intregul sau, situl din Romania (baza Deveselu) fiind destinat inca de la inceputul proiectarii EPAA, sa asigure protectia teritoriului, populatiilor si fortelor aliate din Europa, inclusiv ale SUA. Asa cum se cunoaste, scopul final al sistemului NATO este sa protejeze intregul teritoriu aliat, atat european, cat si american.

MAE precizeaza, de asemenea, ca pana in prezent Congresul american a asigurat o finantare consistenta pentru realizarea proiectului de la Deveselu, fiind cat se poate de clar ca aceasta finantare va continua. Astfel, prin Legea de autorizare pentru apararea nationala este aprobata finantarea tuturor activitatilor legate de situl Deveselu pe anul fiscal in curs, inclusiv in ceea ce priveste inceperea lucrarilor principale de constructie din primavara. Pentru mai multe detalii, legea respectiva poate fi consultata la adresa http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/BILLS-112hr4310enr/pdf/BILLS-112hr4310enr.pdf (a se vedea si Anexa).