Pranz modificat genetic cu Ministerul Agriculturii

iulie 6, 2012

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, continua traditia inceputa de predecesorii sai, Valeriu Tabara si Stelian Fuia , fraternizand cu marile companii producatoare de organisme modificate genetic (OMG). Ministerul Agriculturii va fi patronul conferintei anuale de AgriBusiness , care va avea loc in data de 10 iulie, 2012 la Crowne Plaza Hotel in Bucuresti. Evenimentul de lobby este organizat de publicatia The Diplomat-Bucharest si sponsorizat de companiile Monsanto si Pioneer si de asociatia profesionala Agrobiotechrom . Evenimentul de lobby aduna marii latifundiari, institutii romane care reglementeaza și supervizeaza sectorul agricol, membri cheie ai Parlamentului Romaniei și companii multinationale producatoare de organisme modificate genetic flamande pentru o noua piata de desfacere.
Prioritatea industriei pe masa de pranz a autoritatilor: Organismele Modificate Genetic (OMG)
Conform programului conferintei primele discutii sunt dedicate explicit problematicii OMG in Romania, vorbitorii fiind personaje cheie in promovarea acestor culturilor modificate genetic atat de controversate in lume. Problema OMG va fi prezentata unilateral, fara a se mentiona nimic legat de riscurile / impactul negativ al acestora asupra mediului, sanatatii, economiei si comunitatilor rurale. Timpul alocat discutiilor fiind mult prea mic desprindem din program ca miza acestei conferinte este de fapt Pranzul de networking mentionat la final.
Contactat fiind de Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, domnul Adrian Ion de la The Diplomat, nu vede nici un conflict intre statutul de membru al presei al publicatiei la care lucreaza si postura de organizator de evenimente de lobby, acesta incercand sa explice ca OMG nu este subiectul principal al conferintei. La intrebarea “Cu cati bani a contribuit Monsanto prin sponsorizarea evenimentului?” domnul Adrian Ion a replicat “Nu va priveste”. Fermierii sau organizatiile neguvernamentale care nu isi pot permite taxa de 149 de euro pot participa la eveniment in limita locurilor disponibile. “Evenimentul e pentru oameni din industrie, interesati de subiectele dezbatute... Fermierii trebuie sa aibe o anumita dimensiune, nu doar 5 hectare... ” a explicat Adrian Ion.
„Este deja demonstrat ca organismele modificate genetic nu sunt sigure și nici nu aduc beneficii economice pe termen mediu și lung. Tari importante din punct de vedere agricol (Franta, Germania, Ungaria, Austria etc.) au interzis cultivarea de plante modificate genetic alegand sa sustina agricultura certificata ecologic. Romania trebuie sa urmeze aceste modele de dezvoltare. Daca azi nu aparam agricultura de contaminarea cu OMG, maine nici nu vom mai putea povesti de agricultura ci doar de manipulari genetice”, afirma Bogdan Buta, director executiv al Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG.
O Politica Agricola Comuna pentru speculanti sau pentru cei care hranesc tara?
O tema secundara a conferintei este Politica Agricola Comuna. Micii agricultori ecologici și traditionali sunt amenintati direct de marile companii agribusiness, care prin evenimente de lobby influenteaza in mod direct deciziile autoritatilor in discutiile privind noua Politica Agricola Comuna. Faptul ca aceștia isi impun interesele in fata majoritatii agricultorilor, punand in pericol agricultura ecologica și traditionala da dovada de lipsa completa de democratie.
„Lobby-ul agro-bussiness-ului primeaza de prea multa vreme in fata intereselor micilor agricultori. Viitorul agriculturii romanești nu se poate construi decat cu mici ferme familiale care creaza mai multe locuri de munca decat fermele industriale, avand nevoie de o șansa egala cu cei cativa mari fermieri care tind sa acapareze piata . Intr-o lume in care marile ferme sunt favorizate din start prin subventii uriașe, micul agricultor este condamnat sa dispara. Cei aproape 4 milioane de mici agricultori care hranesc Romania cu produsele lor vor ca Ministerul Agriculturii sa-i reprezinte, iar Ministerul raspunde facand jocul marilor afaceriști. Este momentul ca micii agricultori sa-și spuna cuvantul!”, declara Attila Szocs, director al asociatiei Eco Ruralis.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro