Odata cu publicarea noului proiect de ordonanta cu privire la organizarea si finantarea rezidentiatului, studentii medicinisti analizeaza neajunsurile aparute in textul ordonantei si cer remedierea acestora.
Federația Asociațiilor Studenților in Medicina din Romania (FASMR), organizatie nonguvernamentala si non‐profit ce reprezinta majoritatea studențiilor medicinisti, saluta
premisele unui management corespunzator desfasurarii si admiterii in programele de
rezidențiat, dupa cum reies acestea din actualul proiect de ordonanța cu privire la organizarea si finanțarea rezidențiatului.
Odata cu parcurgerea actualului proiect de ordonanța, federația noastra a sesizat unele
puncte ce nu sunt tocmai in concordanța cu valorile si principiile promovate in randurile
studenților la medicina si doreste sa propuna spre dezbatere o serie de modificari in textul ordonanței.
FASMR considera strict necesar ca informațiile legate de schimbarea modului in care se
desfasoara concursul de rezidențiat, precum si modificarile in metoda de admitere, in
bibliografie si in alte specificații conexe, sa fie facute publice potențialilor candidați cu cel puțin 12 luni inaintea organizarii concursului național, iar numarul si amplasarea posturilor scoase la concurs sa fie facute publice cu cel puțin 6 luni inaintea examenului. Suntem de parere ca aceste doua aspecte sunt deosebit de importante in ceea ce priveste atat transparența examenului cat si facilitarea procesului decizional al absolvenților.
De asemenea, Federația noastra considera ca introducerea in examen a unui interviu,
asa cum se propune in actualul text al ordonanței, presupune un grad crescut de subiectivism din partea examinatorilor, rezultnd in repercursiuni negative asupra performanțelor fiecarui absolvent. Datorita unui grad mai crescut de obiectivitate in comparație cu interviul, solicitam ca examinarea sa fie facuta in continuare pe baza unui test scris tip grila, seriozitatea si transparența concursului fiind astfel accentuate. Mai mult, consideram ca modalitatea de redactare a intrebarilor grila trebuie sa solicite gandirea clinica a absolvenților si nu abilitatea de a reproduce informații asimilate mecanic, asa cum s‐a intmplat pana acum. Este imperios necesara reevaluarea surselor bibliografice pentru a aduce informațiile la nivelul actual al cunostințelor din domeniu, asigurand totodata un bagaj solid si valid de cunostinte pe care trebuie sa le aiba un viitor medic.
Printre valorile promovate de catre FASMR se numara si principiul egalitații sanselor,
de aceea suntem de parere ca intrarea in rezidențiat trebuie sa se desfasoare dupa aceleasi reguli pentru toata lumea. Suntarea examenului național de admitere in rezidențiat prin icadrarea ca preparator sau asistent universitar reprezinta o posibilitate ce trebuie intrerupta, astfel incat intrarea in rezidențiat sa fie cat mai obiectiva si transparenta.
Acestea fiind doar unele din schimbarile propuse de catre federație, solicitam
ministerelor implicate sa invite asociațiile reprezentative ale studenților si rezidenților la o dezbatere pe tema neajunsurilor aparute in textul actualului proiect de ordonanța. Scopul dezbaterii propuse va fi optimizarea intregului proces de admitere in programul național de rezidențiat, precum si alinierea rezidențiatului romanesc la programele din celalalte țari europene. De asemenea, consideram necesare discuții consistente si cu ceilalți parteneri implicați in formarea si supervizarea medicilor rezidenți (Colegiul Medicilor din Romania, Direcțiile de Sanatate Publica, Universitațile de Medicina si Farmacie, Centrul de Perfecționare in Domeniul Sanitar, etc) in vederea luarii unor decizii care sa corespunda necesitaților tuturor parților implicate, bucurndu‐se astfel de sprijinul deplin al acestora si de o cat mai buna
punere in practica.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro