Poziția Consiliului Tineretului din Romania privind implementarea Programului Delegat de Tineret la Națiunile Unite in Romania

iulie 5, 2010

Referitor la Scrisoarea deschisa a foștilor delegați de tineret la ONU din perioada 2006 2010 (facuta publica in data de 21 iunie 2010), precum și la comunicatul remis de catre Uniunea Studenților din Romania la data de 29 iunie 2010,

Ținand cont de principiile Rezoluțiilor A/RES/50/81 i A/RES/68/126 ale Adunarii Generale a Organizației Națiunilor Unite adoptate in 1995 și respectiv in 2007, cu privire la instituirea Programului Delegat de Tineret la Națiunile Unite in Statele Membre ONU precum i de principiile World Programme of Action for Youth,

Luand in considerare Ghidul de Implementare al Programului de Tineret la Națiunile Unite in Romania,

Avand in vedere Dispoziția Consiliului Director al Consiliului Tineretului din Romania din 29.03.2010,

Consiliul Tineretului din Romania face urmatoarele precizari:

1. Referitor la așa-zisa atitudine netransparenta
Consiliul Tineretului din Romania a respectat in permanența principiile prevazute in Ghidul de Implementare al Programului, elaborat de Consiliul Tineretului din Romania in parteneriat cu instituțiile abilitate, Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Naționala pentru Sport și Tineret. Ghidul, facut public pe pagina web a Programului www.unyouthdelegate.ro, inca de la inceputul procesului de selecție, a urmarit definirea și justificarea rolului tuturor actorilor implicați, precum și etapele in care aceștia intervin. Totodata, Consiliul Tineretului din Romania a facut publice inclusiv responsabilitațile delegaților de tineret, in anexa Ghidului de Implementare.

2. Referitor la problemele de comunicare și informare
a. Comunicarea cu mediul asociativ de tineret - In conformitate cu Ghidul de Implementare, in vederea crearii mesajului ce va fi transmis in cadrul conferințelor interguvernamentale ale ONU (Octombrie 2010 - Comisia a III-a a Adunarii Generale a ONU și februarie 2011 - Comisia pentru Dezvoltare Sociala) au fost invitați in calitate de parteneri consultativi organizații neguvernamentale de/pentru tineret, federații studențești de nivel național precum și organizații cu expertiza specifica in problematica dezvoltarii globale.
*(De altfel, Uniunea Studenților din Romania, alaturi de celelalte doua federații studențești de nivel național a fost invitata sa fie partener in acest Program in 2008 și 2009 atat in calitate de membru in juriu cat și in calitate de partener consultativ, insa aceasta nu a dat curs invitației noastre. Pentru mandatul 2010-2011 Uniunea Studenților din Romania a fost din nou invitata sa participe și chiar a acceptat invitația de a fi partener consultativ in cadrul programului.)
b. Informarea in randul publicului larg Informari cu privire la procesul de selecție precum și cu privire la intregul Program Delegat de Tineret la Națiunile Unite au fost realizate prin urmatoarele medii de comunicare:
- Audio - prin parteneriate media cu Radio Romania Internațional și Radio 3Net.
- Online - prin platforme web (www.resurse-tineret.ro, www.lumebuna.ro, www.campusnews.ro, www.startub.ro etc ), pe grupurile specializate ale mediului asociativ de tineret, rețele de socializare cu impact in randul tinerilor.

3. Referitor la relația cu foștii delegați de tineret
Aceasta relație speciala a fost pastrata in permanența in coordonatele prevazute in Dispoziția Consiliului Tineretului din Romania ce reglementeaza modul de colaborare cu aceștia și comunicata tuturor parților implicate. Mai mult, Consiliul Tineretului din Romania a oferit posibilitatea ultimei generații de delegați de a participa in juriu astfel incat selecția sa beneficieze de experiența acumulata de aceștia in mandatul 2009-2010, insa aceștia nu au dat curs invitației.

4. Referitor la reprezentarea intereselor tinerilor la Organizația Națiunilor Unite
Ca parte a mandatului 2010-2011, delegații de tineret vor participa activ, in perioada iulieseptembrie a.c., la o serie de intalniri cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de/pentru tineret, similar cu mandatele precedente. In plus, constatand nevoia unui dialog direct cu tinerii, in special cei neasociați in cadrul unor organizații neguvernamentale de/pentru tineret, ca parte a acestui mandat, Consiliul Tineretului din Romania inițiaza consultari directe cu tinerii in cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, in aceeași perioada de timp. Finalitatea acestui ciclu de consultari este crearea unei poziții cat mai relevante in raport cu interesele și nevoile tinerilor romani, care sa fie susținuta in cadrul conferințelor interguvernamentale (Comisia a III-a a Adunarii Generale a ONU și Comisia pentru Dezvoltare Sociala).

In continuare, in spiritul unei transparențe depline, Consiliul Tineretului din Romania va pastra atitudinea deschisa catre colaborare cu toate parțile interesate de buna-credința și un dialog constructiv cu toți partenerii instituționali și alți actori relevanți in domeniu, in vederea continuarii dezvoltarii Programului pe termen mediu și lung in Romania, cu beneficii pentru un numar cat mai mare de tineri romani.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro