TVR 1 a programat joi seara un documentar care reface drumul parcurs de inima reginei Maria in ultimii 69 de ani. Separata de trupul reginei, la rugamintea sa, pentru a fi ingropata la Balcic, in ctitoria sa Stella Maris, inima Majestatii Sale a avut un destin pe care putini il cunosc. Unii oamenii cred ca si astazi inima se afla la Balcic, o alta versiune este ca a fost cumparata de un colectionar si dusa in SUA, altii spun ca se afla la Curtea de Arges sau in Vrancea.In realitate, inima se afla la ora actuala, de 37 de ani, intr-o cutie, la Muzeul National de Istorie si naste controverse, chiar si dupa atata vreme, intre Casa Regala si Ministerul Culturii si Cultelor. Situatia actuala a casetei care contine inima Majestatii Sale, dar si dorintele Casei Regale si punctul de vedere al Ministerului Culturii vor fi dezvaluite in documentarul realizat de reporterul TVR Camelia Csiki.
Ideea documentarului a aparut in luna mai, cand Jurnalul TVR a prezentat Destinul inimii Reginei Maria intr-o serie de cinci reportaje realizate de Camelia Csiki. Echipa Televiziunii Romane a filmat, in exclusivitate, inima reginei si a refacut, in numai trei zile, traseul pe care aceasta l-a parcurs in ultimii 69 de ani, in Bulgaria si in Romania. Pentru ca reportajele prezentate la Jurnal nu au ramas fara ecou, intreaga poveste a fost concentrata intr-un documentar care reuneste opinii din partea Principesei Margareta si a Principelui Radu, a reprezentantilor Ministerului Culturii, a nepotului medicului reginei Maria, a istoricului Nicolae Pepene si a Presedintelui Asociatiei.
Nepoata dupa tata a Reginei Victoria si a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, dupa mama, verisoara primara a Tarului Nicolae al II-lea si a Regelui George al V-lea, Regina Maria a Romaniei a fost initial printesa a Marii Britanii si Irlandei. La 16 ani s-a logodit cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, succesor la tronul Romaniei. A fost supranumita de poporul roman”Mama ranitilor" sau “Regina-soldat", ca urmare a atitudinii ei curajoase de a merge pe front, in timpul primului razboi mondial, pentru a alina suferintele soldatilor raniti in spitalele de campanie.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro