Posibil colaps in eliberarea de retete compensate si gratuite in farmaciile din tara

Peste 18 furnizori de programe care calculeaza retelele compensate si gratuite in aproximativ 860 farmacii din tara, avertizeaza ca intregul sistem de eliberare de retete risca sa intre in colaps. Furnizorii programelor de calculator pentru farmacii nu mai reusesc sa faca fata schimbarilor repetate din sistemul de compensare datorita lipsei de informatii privind noile reguli de compensare care se schimba de la o luna la alta, uneori chiar si de doua ori in aceeasi luna.

Informaticienii poarta o raspundere imensa; o eroare scapata in calculatia retetelor compensate poate provoca pierderi de cateva miliarde de lei la nivel national intr-o singura zi. “Listele noi cu medicamantele compensate si gratuite si modul cum acestea sunt calculate, ne sunt comunicate doar cu 1-2 zile inainte de data la care calcularea lor trebuie aplicata in farmacii. Noi nu avem timpul efectiv necesar implementarii si testarii adecvate a schimbarilor survenite in sistemul de compensare. Regulile de calcul si de verificare a retetelor nu sunt transparente sau se difuzeaza intr-o formulare confuza incat informaticienii deduc cu greu si cu mare risc ceea ce ar trebui implementat in program.” a declarat Adrian Pintilie, reprezentatul uneia din firmele furnizoare de programe. “Solicitam conducerii CNAS o stabilizare a regulilor de compensare iar cand acestea se dovedesc a fi necesare, sa se comunice cel putin cu 6 – 7 zile inainte astfel incat sa avem timpul necesar implementarii lor in farmacii. Noi suntem dispusi pentru o buna colaborare cu CNAS, ne oferim tot concursul dar solicitam acelasi lucru si din partea CNAS.” a mai declarat Adrian Pintilie.

Atragem atentia ca ritmul alert al schimbarilor din sistemul de compensare nu mai poate fi suportat de catre informaticieni si farmacisti.

Suportul tehnic pentru programele de calculator folosite in farmacii este aducator de pierderi financiare atat farmaciilor cat si celor care il realizeaza. Nici unii nu mai sunt dispusi sa suporte costurile aferente schimbarilor mult prea dese survenite in sistem. O eventuala retragere in bloc a celor care ofera suport poate produce blocarea sistemului de eliberare a retetelor, CNAS nedispunand de resursele necesare pentru a suplini suportul tehnic catre farmacii. (Informatica)