Portal pentru raportarea băncilor care încalcă ordonanța de amânare a ratelor

aprilie 6, 2020

Ministerul Finanțelor va lansa un portal unde pot fi raportatele cazurile în care băncile încalcă prevederile ordonanței de urgență care prevede posibilitatea amânării ratelor bancare până la 9 luni pentru persoanele fizice sau juridice afectate de criza coronavirusului.

„Luni lansăm la Ministerul Finanțelor Publice un portal, unde cetățenii români care întâmpină dificultăți în relația cu băncile pot să ne scrie și vom verifica dacă aceste norme sunt aplicate, așa cum le-am făcut noi, de către sistemul bancar”, a declarat Florin Cîțu pentru RFI.

Oficialul a făcut apel la solidaritatea băncilor pentru a proteja clienții afectați de efectele crizei sanitare.

„Vom merge în sprijinul clienților. Știu că băncile s-au supărat acum și avem discuții cu ele în continuare, dar trebuie să înțeleagă că este o perioadă dificilă și pentru noi, ca Guvern, este foarte important ca oamenii să nu aibă această problemă. Critica băncilor o înțeleg, este un cost pentru bănci, îl vor suporta, dar trebuie să fim solidari și toți să suportăm o parte din acest cost”, a afirmat ministrul Finanțelor.

Întrebat dacă se așteaptă ca unele bănci să fie reticente, Florin Cîțu a subliniat că portalul va avea un rol important pentru a preveni nerespectarea prevederilor legale.

„Nu, nu mă aștept și de aceea am și făcut acest portal prin care oamenii ne vor spune din propria experiență dacă sunt probleme sau nu, dacă au fost refuzați. Pe mine mă interesează ca băncile să respecte întru totul normele de aplicare, care sunt făcute de Ministerul Finanțelor Publice”, a precizat Cîțu.

Ministerul Finanțelor Publice a subliniat, sâmbătă, că băncile vor amâna plata ratelor pentru toți clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19, în cazul populației fiind suficientă pentru aprobarea facilității o declarație pe proprie răspundere că au fost afectate veniturile față de situația anterioară declanșării situației de urgență.

Instituția subliniază că pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare la plată a ratelor poate fi exprimată o singură dată şi este cuprinsă între o lună şi nouă luni, fără a putea depăşi data de 31 decembrie 2020.

Posibile motive de amânare în cazul creditelor ipotecare sunt şomajul tehnic, concedierea, reducerea salariului în cazul debitorului sau a membrilor familiei acestuia, plasarea în carantină sau în izolare a debitorului sau îmbonăvirea acestuia de coronavirus.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro