PONTAURUL – Primul Miner al Romaniei

Victor Ponta este un prim ministru ce nu a invatat decat partial lectia predecesorilor sai. A vazut cum sunt alungati de la putere cei ce acum sunt in opozitie. A priceput atunci ca este important ca, in ceea ce priveste propunerile dezastruoase pentru mediu si oameni, e bine sa pastreze o oarecare discretie. Este mai eficient sa ii puna pe oameni direct in fata faptului implinit. Însa nu a invatat lectia propriului sau partid, aceea ca aroganta ii supara repede pe toti cei satui sa iti vada alesii tragand la caruta marilor companii miniere in detrimentul propriilor cetateni.

Acum putin peste un an, dusmanul sau declarat era un alt mare lobby-ist, prieten al minerilor canadieni, ce insita de la Palatul Cotroceni ca proiectul de la Rotia Montana sa se faca din dorinta sa, aparent politica. Acum primul ministru, mai putin dutmanos cu inamicul de acum un an, a ajuns sa iti impunga colegii de partid sa voteze legi ti sa treaca hotarari favorabile sectorului minier si defavorabile tuturor celorlalti.

Cel ce acum un an cerea desecretizarea contractelor si a licentelor, ce se lauda ca va cere garantii de mediu, acum a fost redus la pozitia de directoras ce cauta si el solutii pentru stapan. Chiar mai mult, iti da si el cu parerea despre presupusele beneficii ce le-ar avea proiectul pentru noi toti, beneficii ce trebuie totusi sa ai coarne ca sa le crezi. Am vazut recent beneficiile afacerilor familiei Șova cu marile companii americane.

Dar de unde aceasta schimbare? Ei bine, se pare ca statul la masa cu ambasadori si lobby-isti de meserie, inhamati la profitul companiilor miniere, este mai presus decat libertatea si bunastarea oamenilor pe care ar trebui sa ii reprezinte. La acest lucru se reduce totul cand ti se urca aurul la cap.

Cetateni, sa luam Pontaurul de coarne!

La jugul companiei canadiene au tras multi. Dar nimeni ca Pontaurul.

Pontaurul are capul tare, tupeu cat incape, e fudul si inconstient, n-are pic de rusine. El minte cum respira si da vina pe altii. Guvernul lui a pornit, pe sest, un demers de avizare totala, cu incalcarea sau ocolirea prin derogare a multor prevederi legale pentru acordul de mediu. Totusi ministrii lui dau declaratii linistitoare, fiindca au ordin sa nu recunoasca nimic – pana cand pentru populatie va fi prea tarziu sa impiedice demararea proiectului cianurist.

Sa nu uitam: Pontaurul nu are nicio greata sa incalce regulile sau sa le schimbe pe parcurs.
Astfel, USL va incerca sa treaca o lege ce va permite sa fii deposedat de proprietatile tale la bunul plac al oricarei companii care obtine licenta de exploatare a mineralelor din partea Guvernului. Vor fi aduse in Parlament spre aprobare acte normative scrise cu dedicatie pentru Rosia Montana Gold Corporation, menite sa indeparteze unul cate unul obstacolele juridice intampinate de companie. Dar, in calitate de legi, ele vor afecta direct viata fiecarui cetatean roman.

Pana acum, nimeni n-a incercat sa intre chiar in curtea si casa ta, sa ti le fure. Dar Pontaurul si ai lui sunt o specie noua, produsul perfect a peste 20 de ani de mizerie politica romaneasca.

Pentru infomatii suplimentare: [email protected]
facebook.com/MindBombProject

Proiectul MindBomb a fost initiat in 2002 de catre un grup de artisti, arhitecti, jurnalisti si scriitori ca o actiune de pionierat in folosirea artei ca mijloc de protest. Aceasta a marcat introducerea afisului socio-politic cu adevarat independent in cultura romaneasca cu scopul de sparge si demonta discursul dominant al politicii, mass-media si industriei publicitare.

Scopul principal al acestor actiuni este revendicarea si transformarea spatiului public intr-un spatiu liber al dialogului si al dezbaterii celor mai stringente probleme ale societatii contemporane romanesti, prin utilizarea artei ca mijloc de schimbare sociala.