Poluare în București: Depășiri de 350% a nivelului acceptat pentru calitatea aerului

octombrie 23, 2020

Noaptea trecută, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, airly.eu, a înregistrat depășiri spectaculoase pentru poluarea cu particule PM 10 și PM2,5, până aproape de 350% în București.

PM reprezintă materii sub formă de particule (numite și poluarea cu particule), un termen folosit pentru un amestec de particule solide și picături lichide găsite în aer. Unele particule, cum ar fi praful, murdăria, funinginea sau fumul, sunt suficient de mari sau întunecate pentru a fi văzute cu ochiul liber. Altele sunt atât de mici încât pot fi detectate doar cu ajutorul unui microscop electronic.

Cea mai mare depășire s-a înregistrat la stația din Bragadiru - 347% pentru poluarea cu PM 2,5 și 236% pentru poluarea cu PM 10, arăta aplicația airly.eu, conform Hotnews.

Alte depășiri importante ale standardelor acceptate au fost înregistrate și în Rahova (235% pentru PM 2,5 și 164% pentru PM10), cât și centrul orașului unde, de exemplu, stația de pe strada Polonă a înregistrat depășire de 68% pentru PM10 și 122% pentru PM 2,5.

Situația nu este una neobișnuită deoarece episoade similare de depășire gravă a nivelului de poluare au fost semnalate și anul trecut, din octombrie până în mai, când au avut loc depășiri și cu peste 600% pentru poluarea cu praf, noaptea și în weekend.

De cele mai multe autoritățile nu au venit cu explicații clare privind sursa poluării. De câteva ori, Ministerul Mediului a indicat arderi necontrolate de deșeuri sau vânt puternic care aducea un aer poluat din afara orașului.

Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).

Expunerea pe termen lung la o concentrație ridicată de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură, spun specialiștii.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro